Dagens tips #10 – Hva er en A/D konverter?

Posted on Updated on

eclipse_blackEn A/D konverter eller ADC (analog-digital-omformer) er en elektronisk innretning, vanligvis i form av en integrert krets, som gjør om analog lyd til digital lyd.

Hva skjer i konverteringen?

Når vi snakker om digital lyd dukker alltid begrepene Bit depth og Sample rate opp.

I konverteringen – hvor det analoge signalet omformes – blir den digitaliserte lyden sekvenser av binære tall, det vi kaller biter. En bit er ett siffer i to-tallsystemet dvs. 0 eller 1 og den grunnleggende enheten for digital informasjon.

De to viktigste egenskapene til en A/D konverter er antall bit den konverterer det analoge signalet til og samplingsfrekvensen som er hvor raskt den kan måle og oversette signalet (sample rate).

Innen audio jobber vi som oftest med 16 bit eller 24bit lyd og samplingsfrekvensen/sample rate er som oftest 44.1kHz, 48kHz, 96kHz eller 192kHz. Bit depth og sample rate bestemmer signalets oppløsning.

Hva er avgjørende for lydkvaliteten?

Det oppstår forvrengning hvis ikke hver bit og samplingsfrekvensen måles nøyaktig. Vi sier da at systemet ikke er lineært. Det er dette som varier fra konverter til konverter og som er avgjørende for lydkvaliteten.

«A/D konvertere er svært viktige for lydkvaliteten»

En ADC er svært viktig for lydkvaliteten. På markedet finnes det dedikerte stand-alone konvertere som kan koste mange titalls tusen kroner. Du kan få disse som to-kanals enheter eller som multikanals enheter. Disse konverterer kun lyden og er ikke lydkort.

Du har sikkert fått med deg «krigen» mellom vinylplater og cd-er. Vinylplater har rykte på seg for å låte varmt og cd-er låter kaldt og sterilt. Mye av grunnen til dette ligger i dårlige konvertere.

eclipse2
Antelope Eclipse 2

Tilbakeblikk

Min første cd-spiller ble innkjøpt våren 1983 og var en av de første som var tilgjengelig på det norske markedet. Det var en Philips spiller og den låt helt forferdelig.

Heldigvis tok det ikke lang tid før kvaliteten på selve spillerne ble bedre, men enda viktigere – konverterne som ble benyttet i masteringstudioene ble byttet ut med nye og betydelig bedre A/D og D/A konvertere fra spesialfirmaer som slo seg opp med den nye teknologien.

Et av firmaene som sto i spissen for denne utviklingen var Apogee. På nitti-tallet utviklet de UV22 – et system i dithering prosessen som gjør støy langt mindre hørbart og som forbedrer 16bit lyd.

Selv har jeg mastret plater siden 1986 og fra å overføre mye av musikken 1:1 endret også selve masteringprosessen seg – den ble gjort med en langt mer «analog» tilnærming etterhvert. (mer om dette i en senere artikkel)

«Selv har jeg mastret siden 1986 og fra i starten å være en prosess hvor mye av musikken mer eller mindre ble overført 1:1 endret masteringprosessen seg og den ble gjort med en langt mer «analog» tilnærming etterhvert«

Hvor finner vi ADC-er?

Vi finner ADC-er i digitalt utstyr som bl a PC-er, mobiltelefoner, håndholdte lydopptakere, i DSP styrte høyttalere, digitale signalprosessorer, digitale miksere, USB mikrofoner, i lydkort og i separate konvertere.

Den digitale lyden kan lagres, manipuleres og endres og senere konverteres tilbake til analog lyd via en DAC – en digital til analog konverter.

Gode ADC-er innen audio lages bl a av Apogee, Antelope, Lavry, Black Lion Audio, Benchmark, DAD, Lynx og Weiss.

——————–

Kilde: Wikipedia

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..