Utstyret du trenger for å komme i gang med musikkproduksjon

Posted on Updated on

Mange har lyst til å starte med musikkproduksjon, men er usikre på hva de trenger av utstyr for å komme i gang. Her er en liste med utstyr jeg selv har brukt og som jeg trygt kan anbefale.

Dette trenger du for å komme i gang

Her er en liste over utstyret du tenger som jeg anbefaler

PC/MAC

Med en rimelig enkel laptop er du i gang. Men, er den for enkel og svak, vil du slippe opp for krefter rimelig kjapt. Så hva bør den ha –

 • Bra CPU(PC: i5/i7 eller R3/R5 – MAC: M1/M2 eller eldre i5/i7)
 • 8Gb Ram (minimum) helst 16Gb eller mer
 • Kjapp SSD disk (512Gb)kjøp gjerne en ekstern disk i tillegg
 • Ok skjermkort (trenger ikke være fancy)
 • Bør være støysvak

Jeg har jobbet på PC i mange år, men er tilbake på MAC. Etter at de nye M-prosessorene kom, er MAC tilbake i toppen. Selv med den enkle MacBook Air har du bra med krefter. Du kan kjøpe den i den enkleste utgaven – M1 – og ha masse krefter eller bestille den nye M2 varianten (Juli 2022)

Selv har jeg nå en Mac Mini M1 i studio og en MacBook Pro M1 som laptop. Maskinene er helt lydløse og takler oppgaver som 4k video og avansert musikkproduksjon uten problemer.

DAW – musikkprogram

Hvilket musikkprogram som er det beste – kan diskuteres herfra til evigheten. Det beste programmet er det du lærer deg ordentlig og som løser oppgavene for deg.

Selv er jeg tilbake i Logic Pro etter å ha brukt Pro Tools i mange år. De fleste elevene jeg har, bruker FL Studio eller Ableton Live.

«Selv har jeg gått tilbake til Logic Pro etter mange år med Pro Tools»

Du lurer sikkert på om den maskinen du har nå er bra nok. Svaret til det er – har du fylt den opp med mye bilder, video og annet ræl til randen er svaret – neppe. Men, frigjør du plass og til og med investerer i en ekstern SSD-disk, så er det jo bare å starte med å teste ut de ulike programmene under.

Lydkort

Det neste jeg anbefaler at du kjøper er et eksternt lydkort. Heh, men maskinen min har vel et lydkort? Joda, men med et ekstern lydkort kan du koble til bl a mikrofoner og studiomonitorer.

Her er det jeg anbefaler –

Audient iD4mk2 / iD14mk2

Audient iD4 mkII evt iD14 mkII. Dette er suverene lydkort. som har fått en solid oppgradering med mkII versjonen. De låter fint og er enkle i bruk. Begge lydkortene drives nå via usb (trenger ikke ekstern strøm). Begge tilbyr såkalt audio loopback som er ypperlig skal du jobbe med podcast eller Youtube og begge har fått et solid løft lydmessig i versjon 2.

Audient iD4 mkII koster ca 1.500 kroner og her kan du koble til en mikrofon og ett sett med høyttallere (studiomonitorer). Har du penger kjøper du iD14 mkII, som har flere muligheter og gir deg større fleksibilitet. Dette lydkortet kan du også utvide senere (flere kanaler via optisk og et ekstra monitorsett) hvis du ønsker det. Audient iD14 mkII koster ca 2.500.-

Audient iD14mk2

Focusrite Solo/Scarlett 2i2

Focusrite lydkortene er egentlig no brainers og funker fint som lydkort for å komme i gang. Personlig liker jeg Audient lydkortene bedre – preampene er bedre og de nye konverterne er også bedre. Men forskjellene er små og begge vil gi deg bra lyd. Pris for disse er ca 1.100.-/1.700.-

Focusrite Scarlett 2i2

EVO 16

Trenger du mange kanaler til f eks trommer er det nye interfacet EVO 16 en vei å gå. Du får 8 mikpreamper og 8 utganger samt muligheten til å utvide via spdif. Pris ca. 5.000.-. Les mer her

Audient EVO 16

Mikrofon

Det neste du (antageligvis) trenger er en mikrofon. Mikker har blitt utrolig bra og du trenger ikke legge mye penger på bordet for å kjøpe en som duger. Et tips – styr unna USB-mikrofoner, de er ofte langt dårilgere enn xlr-versjonene.

Audio Technica AT-2020

Kondensatormikrofoner er regnet som de beste for innspilling av vokal. AT2020 er en enkel og okei mikrofon som gjør jobben. Dette var mikken Billie Eilish visstnok brukte i lang tid, før hun gikk over til Neumann TLM 103. Audio Technica AT 2020 koster ca 1.000.- kroner.

Audio Tecnica AT2020

Aston Origin

Vil du litt opp i kvalitet er dette en mikrofon som har fått mye bra omtale. Aston Origin er ikke så fryktelig spiss i toppen og passer både mannlige og kvinnlige vokalister bra. Meget bra til prisen, som er ca 2.200.-

Aston Origin

Neumann TLM103

Skal du ordentlig opp i kvalitet må du opp i pris. Neumann er et klassisk merke som har levert gode mikker siden 1920-tallet. Deres U47 er svært en ettertraktet studioklassiker som regnes som den beste mikrofonen som er laget,

TLM 103 er en enklere variant av U87, som var standardmikken på 70 og 80-tallet. TLM 103 gir deg den klassiske Neumann lyden til rundt 10.000.-

Neumann TLM 103

Shure SM7B

Dynamisk mikrofon som er en ordentlig klassiker. Standard-mikken til rappere og podcastere, men funker til de aller fleste type vokaljobber. I motsetning til kondensatormikrofoner har Shure SM 7B den fordelen at den ikke plukker opp så mye lyd fra omgivelsene. Du trenger derfor ikke et bra dempet rom for å gjøre vokal i motsetning til en kondensatormikrofon. Koster ca 4.500.-.

Jeg har en egen blogartikkel om Shure SM7B her

OBS! Har du et lydkort som gir lite gain – typ 50dB – anbefaler jeg at du også investerer i en gain-booster for å unngå støy. Les mer om det her.

Shure SM7B

Headset

Et godt headset kan redde deg i mange situasjoner. Ofte går ikke studiomonitorer langt nok ned i frekvensområdet, noe som gjør at du ikke har helt kontroll på bassområdet. Et godt headset kan hjelpe deg.

Du bør vite at det finnes to kategorier – lukkede og åpne headset (og noen varianter av disse). I musikkproduksjon bruker vi som oftest lukkede headset når vi spiller inn vokal og ofte er åpne headset best når vi mikser.

Beyerdynamic DT770PRO

Har blitt standard headsettet til innspilling av vokal. Har et frekvensområdet som fremhever mellomtone som gjør at vokalister digger disse. Selvfølgelig fine til å spille inn annet med også.

Lekker lite lyd ut til mikrofoner. Finnes i tre forskjellige varianter – 32ohm – 80ohm og 250ohm. 250ohm varianten er den jeg anbefaler hvis du har et bra lydkort med bra med volum i headsetutgangen. Skal du kun bruke det til laptop eller mobiltelefon bør du heller sjekke ut 80ohm eller til og med 32ohm varianten. Personlig liker jeg best lyden av 250ohm varianten. Pris ca 1.500.-

Beyerdynamic 770PRO

Sennheiser HD 650 – miksereferansen

Sennheiser HD 650 er miksereferansen. Ja, du kan få bedre headset, men HD650 er en åpen konstruksjon med rimelig nøytral lyd, dvs ikke for mye bunn og flisete topp, som mange headset har. Veldig behagelige å ha på. Koster ca 5.500- , men du finner de ofte på salg til rundt 3.000.-. Anbefales!

Sennheiser HD650

Studiomonitorer

Studiomonitorer er kanskje din aller viktigste innvestering. Jeg har en artikkelserie i to deler som heter – Dette bør du vite om studiomonitorer. Er du på jakt etter monitorer bør du ta en titt på dem.

Studiomonitorer har også generelt blitt mye bedre de siste årene og du får et veldig bra sett for omkring 5.000.- spenn. Prøv å finn et sett som er rimelig nøytralt som ikke har for mye topp og bunn. Her er to av mine favoritter

JBL 306P mk2

Små høyttalere med mye moro for penga. Låter spenstig og har bra med trøkk. Les hele testen her

Trenger du et rimelig sett i rommet du jobber, et ekstra sett for å sjekke mikser eller bare for å jobbe ut låter, et sett på hytta eller et sett du enkelt kan ta med deg på location – da bør du sjekke ut disse. Mye moro til en billig penge. Synes du de er for store kan du kjøpe lillebroren 305P mk2. Låter også fint og sparer deg for en tusenlapp.

JBL 306P mk2

Adam Audio T7V

Mine nye favoritter i prisklassen under 5.000.-. Låter fantastisk til prisen. Kommer snart en test av disse på YouTube kanalen min. Koster ca 4.500 for et par. Fast og fin bass med en spesiell diskant som låter fint.

Adam Audio T7V

Oppsummert

Som du ser, det koster ikke all verden å komme i gang med musikkproduksjon i dag. Det som koster er innsats. Husk, utstyret er bare en del av det hele og du må forberede deg på mye jobbing og selvfølgelig en del motgang, men lite er vel mer givende enn å lage og produsere musikk. Lykke til!

PS! Ingen bindinger til leverandører eller produsenter – kun utstyr jeg selv har brukt de siste årene

Én kommentar til “Utstyret du trenger for å komme i gang med musikkproduksjon

  Chris said:
  18. juli 2022, kl. 12:26

  Igjen en helt fantastisk god artikkel.. Jeg støtter opp om alle valg her og det er «no nonsense» ting som fungerer.. Alle de forskjellige variantene du presenterer… OG.. Koster forsåvidt ikke skjorta heller. Kanon!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..