Studioklassikeren – Fairchild 660/670

Posted on Updated on

Få, om noen studioprodukter, har oppnådd en legendestatus som denne femtitallsklassikeren. Fairchild 660/670 rørkompressoren, er trolig den mest berømte og kopierte signalprosessoren i audioverden. Her er historien om mannen bak denne genistreken og hva som gjør den så spesiell og ettertraktet.

Ikonisk

Det finnes mange fantastiske signalprosessorer som har gjort et varig inntrykk i studioverden. Den unike equalizeren – Pulteq EQP-EQ1A den fantastiske EMT 140 plateklangen og de allestedsnærværende kompressorne Teletronix LA2A og UA 1176 er alle eksempler på det.

Fairchild 660/670 er selve nestoren blant studiokompressorene og er en av de udødelige for å si det sånn. Den ble produsert i et sted mellom 500 og 1000 stykk – man vet ikke nøyaktig – dessverre har få overlevd tidens tann. De som har gjort det, selges for svimlende summer – oppmot $50.000.- for stereoversjonen 670.

Rein Narma

Mannen bak Fairchild kompressoren het Rein Narma. Han var et geni av en oppfinner født i Estland. Han jobbet for US Army som radiotekniker under Nürnbergprosessen og flyktet rett etter denne til New York City.

Utstyr til Les Paul

Gjennom 40 og 50-tallet var han frustrert over kvaliteten på lydutstyr. I 1954 fikk han seg jobb i Gotham Audio. De laget audiokomponenter til profesjonelle formål. Narma var med på å starte Gotham Audio Developments som skulle utvikle og produsere innspillingsutstyr. Han var dyktig og laget blant annet miksere for storheter som Rudy Van Gelder og Les Paul. Det var sistnevnte som ba Rein Narma om å utvikle en limiter.

Studioet til Les Paul med limiteren til Rein Narma øverst til høyre

Sherman Fairchild

En herre med det klingende navnet Sherman Fairchild fikk nyss om rørkompressoren/limiteren og tok kontakt med Narma. Fairchild var arving til IBM-formuen, var stinn av gryn og det hele endte med at Narma lisensierte produktet til Fairchild Equipment Corporation. Han fikk også jobben som sjefsingeniør i firmaet. Her var han i en kort periode på slutten av 50-tallet, men laget altså kompressoren som mange ser på som «The Holy Grail».

Narma flyttet etterhvert nordover i California og begynte i jobb hos Ampex, som er kjent for gode båndspillere og mikpreamper.

Abbey Road Studios

På mitt besøk i Abbey Road Studios snakket jeg med Alan Parsons om kompressorer. I utgangspunktet er han ikke stor fan av kompressorer, men han elsker Fairchild 660/670-ene. Han bruker dem fortsatt på alle produksjonene han gjør. Abbey Road har 6 stykker som fortsatt er i drift. En av dem ser du under –

Bare rør

Den originale Fairchilden var en 660 – som er monoversjonen. Dette er en Vari-Mu kompressor type som benytter vakuumrør til å redusere gain direkte i audiosignalet uten bruk av ruting til en egen kompresjonskrets.

De ti første ble håndbygget av Narma selv og den første kjøpte Rudy Van GelderHan brukte den til å lage vinylmastere for Blue Note Jazz Records og Vox classical records.

Den andre ble solgt til Olmsted Sound Studios i New York, hvor gitarlegenden Jimi Hendrix skulle spille inn et tiår senere. Den tredje enheten var det visstnok Les Paul som kjøpte.

Stereoversjonen 670

Med ressursene som var tilgjengelig hos Fairchild laget Narma i 1959 den gedigne tokanalsversjonen 670. I denne doblet han antallet vakuumrør. Totalt har 670 versjonen 20 vakuumrør, 14 transformatorer, den fyller 6 rackunits og veier nesten 30kg (65pounds)

Baksiden på Fairchild kompressor/limiteren

Den ble laget i tiden hvor man gikk over fra mono til stereo vinyl og ble ofte brukt i mastering (cutting). For å få kontroll på nivå og lengde på vinylplatene var den ypperlig til å holde koll på dynamikken. Den ble også hyppig brukt i broadcast dvs. radiosendinger.

Hemmeligheten

Hemmeligheten til Fairchild kompressorene er en meget kjapp attack tid og sen release tid. Kjapp attack tid (mellom 0.2 og 0.8 ms) gjorde den ypperlig til å kontrollere transienter som var farlige og kunne svi av transformatorer. 660 var primært laget til radiosendinger, mens 670 var ment til mastering og til å gravere vinyl.

Med 670 versjonen kan du prosessere to kanaler, enten som left/right eller som lateral/vertikal (MS encode/decode), et oppsett hvor du kan limitere mid/side i graveringen av vinyl. Dette resulterte i at man fikk høyere nivå på vinylen med mindre forvrengning.

En annen ting man oppdaget var at Fairchild 660/670 ikke bare var god til å holde transienter i sjakk, men de kurerte også stygge sss-er og harde konsonanter. Det utnyttet man til fulle i innspillingene med bl a The Beatles.

Mange emuleringer

Det har kommet drøssevis med emuleringer av denne klassikeren. Både som hardware og som plugins. En av de første som gjorde en replika var Anthony Demaria Labs med ADL 670. UnderToneAudio har sin UnFairchild 670M II, AnaMod Audio lager AM670 Stereo Limiterog nevnes må selvfølgelig også den kjente Manley VarMu kompressoren.

I pluginvarianter har Waves sin PuigChild Compressor. UAD lager Fairchild Tube Limiter Collection, Ik Multimedia har også sin variant, ganske enkelt kalt Vintage Compressor

Her er en video fra Vintage King som viser restaureringen av en 670 –

Oppsummert

At Fairchild kompressoren har oppnådd legendestatus er ikke rart. Produktet var revolusjonerende i sin tid – det skulle for eksempel gå nesten et tiår før man klarte å lage en kompressor med kjappere attacktid (UA1176). Fairchildene gir deg deilig creamy lyd og personlig elsker jeg den på vokalbusser. Den har en fenomenal evne til å jevne ut transienter og å lime ting sammen. Som mixbuss kompressor synes jeg den ofte blir noe treg, men for all del, med sin herlige varme tilfører «The King Of Compressors» godsaker på det aller meste.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..