5 Generelle EQ Tips

Posted on Updated on

I noen artikler fremover skal jeg vise hvordan du bruker EQinstrumenter og vokal i praksis. Jeg vil spesifikt gå igjennom hvilke frekvensområder du bør jobbe med på det valgte instrumentet. Men først – her er 5 generelle tips i bruken av EQ

1. Når du bruker EQ – skru lyd i kontekst. Det er i miksen det skal låte bra

Bruk soloknappen og skru lyden på instrumentet bra, men etterjuster sånn at det låter bra når du lytter på hele miksen. Hvis alle instrumentene i miksen din låter fantastisk i solo, vil de sloss om plassen i det hørbare området du har til rådighet. Prøv å tenk at du bygger opp en miks lag for lag. Alt skal finne sin plass og jo tettere miksen er jo vanskeligere er det for hvert enkelt instrument å finne plassen. Det de beste av de beste klarer er å finne plass til alle elementene og likevel lage en helhetlig miks.

2. Smalt Q-filter når du drar av og bredt Q-filter når du legger på

Bra regel som er et greit utgansgspunkt. Hører du en frekvens eller en tone som resonerer stygt – notch den vekk med et smalt filter. Ønsker du å legge på, bruk en bred Q

3. Bruk high pass filteret aktivt

Trenger egentlig pianoet ditt et bassløft eller holder det med en mer perkusiv tilnærming? For mye bass klogger miksen din og spiser opp headroomet ditt.

4.  Eksperimenter med forskjellige typer EQ

Forskjellige EQ-er har ulik karakter og gir deg forskjellig resultat. Har du flere typer tilgjengelig bør du eksperimentere deg frem. Linear EQ er den typen av EQUALIZERE som er mest kirurgiske, farger minst og gir minst fasefeil, mens for eksempel British EQ gir deg noe helt annet.

5. Du kan ikke legge på noe som ikke er der

Jeg har remastret en del plater. Mange av dem fra 1940 – 50 og 60 tallet. Kjennetegnet er begrenset frekvensområde. Du kan ikke legge på noe som ikke er der i utgangspunktet. Drar du opp bass og diskant får du i beste fall sus (fra 3kHz) og brum (50/60Hz). Det er lett å kjenne seg fortapt i denne situasjonen, men et våpen du kan gripe til er SUBTRAKTIV EQ.

Du kommer langt hvis du er god til å bruke EQ

6. Ekstra tips

For å ta riktige avgjørelser er det viktig å være fresh og opplagt. Med slitne ører er det fort gjort å ta feil avgjørelser som å legge på eller dra av for mye på EQ-en. Jobb på riktig lyttenivå, ta pauser sånn at øra og hjernen får hentet seg inn og hold deg fresh med å drikke mye….vann;-)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..