Dagens tips #15 – Hva er en de-esser?

Posted on Updated on

I jakten på god vokallyd er det vanskelig å komme utenom bruken av en såkalt de-esser. Språket vårt har enkelte sibilante konsonanter som mikrofoner plukker opp og som i verste fall kan ødelegge et godt vokaltake. Vi snakker s, sh og sch lyder spesielt. Har du ikke begynt å bruke en de-esser ennå, eller fått ordentlig dreisen på en, bør du lese resten av denne artikkelen

Problemet

Mikrofoner liker ikke s, sh, sch, z eller f lyder spesielt godt. Dette er lyder som skapes inne i munnen vår og som noen vokalister har mer av enn andre. Luft presses forbi tungen og gjennom tennene og det kan oppstå ubehagelig forvrengning i diskantområdet.

Lydene ligger i frekvensområdet mellom 2-10kHz, men er mest vanlig mellom 5-7kHz

Løsninger

 

Akkurat som jeg skrev med bruk av EQ bør du prøve å finne løsninger i opptakssituasjonen. Størst problemer får du hvis mikrofonen plasseres på det horisontale planet – rett foran munnen på vokalisten. Prøv å heve mikken litt over munnen. Eller vri mikken svakt til en av sidene.

Et annen kjent triks er å feste en penn eller blyant på selve mikrofonen, midt foran elementet.

 

 

 

Hvordan funker en de-esser?

En de-esser gjør akkurat det som ligger i ordet – den førsøker å fjerne eller redusere sibilantene. De vanligste de-esserene er frekvensselektive kompressorer. Det betyr at kompressorens reduserer nivået kun i det frekvensområdet hvor problemet ligger.

Manuell fjerning

En måte å bli kvitt sibilantene på er å gå inn i en DAW og klippe opp vokalsporet og dra ned volumet på disse klippene. En mer avansert måte er å legge sibilantene på et eget spor sånn at du kan EQe og komprimere originalsporet uten at det påvirker de stygge lydene.

Automasjon

dessing_maual_edit

En annen metode er å bruke automasjon. Du kan automatisere en EQ – få den til å skru seg av eller på der du ønsker – eller du kan volumjustere sibilantene med automasjon

 

Grunner til at du trenger en de-esser

  • Feil mikrofonvalg
  • Nærmikking med kardioide mikrofoner fremhever sibilanter
  • Bruk av EQ for å gjøre vokalene tydeligere (diskantheving) fremhever disse lydene
  • Bruk av kompressor for å jevne ut signalet hever ofte bass og diskant og kan gjøre problemet verre

Favoritt de-essere

Det finnes flere gode de-essere i hardware formatet, men heldigvis også som plugins. En de-esser er en svært vanlig prosessor som finnes i mange varianter og med mange tilnærminger. Her er noen favoritter

UAD Precision De-esser

SPL De-esser

FabFilter Pro DS De-esser

Sonnox SuprEsser

De-esseren som ligger i Pro Tools er rimelig håpløs og jeg anbefaler sterkt at du finner en du liker selv. Last ned demoer og test.

Varsko her

Verdt å vite er at overdriver du bruken med de-esseren kan du få lesping som resultat!

De-essing i mastering

Det er en stor fordel å deale med stygge s’er i innspillings og miksefasen enn etter at miksen er ferdig. Likevel, masteringteknikere kan hjelpe med å fjerne det verste.

Oppsummering

Selv bruker jeg de-esser på alle vokalspor t.o.m de som ikke trenger det fordi enkelte tilfører en avrunding og en «smoothness» som gjør vokalsporet godt. Spesielt UAD de-esseren gir en deilig silketopp som du ikke får med bruk av en EQ. Du kan lese mer om vokallyd i denne artikkelen og i denne.

Har du noen tips du vil dele rundt dette? Hvilken de-esser er din favoritt?

2 kommentarer til “Dagens tips #15 – Hva er en de-esser?

    Erik Kulterud said:
    15. desember 2015, kl. 12:08

    Tusen takk, dette var svært nyttig!!!

      Mikkel Schille responded:
      15. desember 2015, kl. 13:41

      Hyggelig tilbakemelding Erik!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..