Hva betyr «British EQ»?

Posted on Updated on

neve-1081-front I forrige blogginlegg «Hva er en equalizer?» så vi nærmere på hva en equalizer kan gjøre. Mange utstyrsprodusenter markedsfører produktene sine med uttrykket «British EQ». Det høres jo umiddelbart både interessant og forlokkende ut, men hva betyr egentlig «British EQ»?

Hva betyr «British EQ»

Begrepet «British EQ» dukket opp på 1960 tallet da man skulle prøve å forklare forskjellen på britisk og amerikanske innspillinger. Mens de amerikanske låt åpnere og hadde mer topp og bunn, hadde de britiske mer mellomtone og en litt «sintere» sound.

For meg sikter uttrykket på utstyr som er designet og har samme lydkvaliteter som de legendariske miksebordene som ble produsert i England i hovedsak på ´60 og ´70 tallet. Disse mikserene hadde elektronikk som gjorde at de fikk en spesiell sound med masse karakter. Mange mener det skylles mikrofonforsterkerene og ikke minst equalizerne

Neve1073Console

Vi snakker om produkter fra NEVE, Helios, Trident og også de berømte REDD mikserne. Du kan lese mer om menneskene bak og historien til disse firmaene i denne artikkelen.

Markedsføringsgimmick

I overgangen mellom ’80 og ’90 tallet dukket det opp utstyr som var langt rimeligere enn datidens utstyr på markedet. Spesielt fra asiatiske land. Britiske firmaer tok i bruk betegnelsen «British EQ» for å gjøre det klart at ikke alle miksere var like. Ganske sikkert for å beholde markedsposisjon og for å holde prisen oppe.

Britiske firmaer tok i bruk betegnelsen «British EQ» for å gjøre det klart at ikke alt utstyr var konstruert på samme måte for å beholde markedsposisjon og for å holde prisene oppe 

The Father of British EQ

Jeg har sett John Oram har blitt beskrevet og markedsført som «The Father of British EQ». Dette har skapt mye debatt i England. Han har på merkelig vis fått ord på seg for å være mannen som gjorde Trident produktene verdensberømte. Trident mikserene låter fantastisk og har en eq mange blir blanke i øya av, men bak dette firmaet sto lydteknikerene Malcolm Toft og Ken Scott og pengegutta Norm og Barry Sheffield. Jeg leste nylig et intervju med Oram og selv kjenner han seg ikke igjen i dette. Han har riktignok designet for Trident, men det hele skyldes nok markedsføring litt ute av kontroll.

Oppsummert

«British EQ» –  er det egentlig bare en bra markedsføringsfrase? Trolig, men den har en viss relevans med hentydning til designet og lyden av de gamle ærverdige engelske mikserene fra «The Golden Age of Rock’n Roll». Jeg tror det ligger forskjellige muligheter for tolkning av uttrykket, men det har definitivt hatt en virkning, fordi den dag i dag ligger det fortsatt en aura av mystikk rundt dette begrepet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..