Test – Focal Alpha 50 studiomonitorer

Posted on Updated on

Jakten på gode og ikke minst rimelige studiomonitorer fortsetter. Den siste uka har jeg lyttet til Focal Alpha 50. Dette er 5″ aktive studiomonitorer fra Frankrike.

Focal – JMLab

Focal har base i Saint-Étienne i Frankrike og har laget high-end høyttalere siden 1979. I starten til hi-fi markedet, etterhvert også til bilstereo, og i 2002 dukket de opp på pro-audio markedet.

Jeg var selv «plaget» av hi-fi nerding i mange år og jeg kan underskrive på at Focals high-end systemer er imponerende saker – med en stor svakhet – prisen. De har vært svært dyre og det har pro-monitorene også vært. Helt til Alpha-serien kom. Den er nemlig satt sammen i Kina noe som gjør prisen betraktelig lavere.

ALPHA 50

Alpha 50 monitorene er bestykket med ett 5″ Polyglass bass/mellomtone-element og en 1″aluminiums-diskant som på klassisk Focal-vis er invertert. Dette er en aktiv monitor som passer i mindre studioer med en 55 watt bi-ampet løsning – 35W til bass/mellomtone og 20W til diskanten. Frekvensområdet strekker seg fra 45Hz til 22kHz (+/- 3dB) og bør passe fint i rom som ikke er for store. I følge den norske importøren – Studiolyd – er «Alpha 50 en av markedets få rimelige monitorer, med ekte profesjonell lydkvalitet»

Focal Alpha 50 er et velbygget monitorsett med invertert diskant

Alpha 50 er den minste i Alpha-serien, den er bygget i MDF og har buede sidevegger i sortlakkert vinyl. På fronten finner du to forovervendte bassporter under basselementet og mellom dem en Focal-logo som lyser behagelig mot deg når monitoren er påskrudd. Bak finner du power on/off bryter, XLR- og ubalanserte RCA-innganger og den har følgende mål – (HxBxD) 313 x 220 x 258mm og veier 7,3kg. (Litt snodig at det ikke er en kombinert XLR/TRS jack)

Monitorene virker både større og veier også mer enn andre 5″ jeg har vært borti. De går i standby-mode etter 30 minutter hvis det ikke har vært lyd og bruker kun 0,5W i dette moduset. På baksiden finner du to shelving eq-er du kan justere på følgende måte –

  • LF shelving (0 – 300Hz) Adjustable, +/-6dB
  • HF shelving (4.5 – 22kHz) Adjustable, +/-3dB

Kjekt å ha hvis rommet krever endringer. Jeg lar begge stå flatt.

Førsteinntrykk

Som jeg har beskrevet i denne artikkelen – bør alle nye høyttalere spilles inn. Dette for å få myket opp stive elementer, varmet opp den innebygde forsterkeren og la høyttalerene tilpasse seg de nye omgivelsene.

Førsteinntrykket er at byggekvaliteten virker bra – alt er tight og fint, ikke noe forsoffent fransk her nei. Jeg setter de opp i underkant av 1 meter unna lytteposisjon og fyrer opp. Wow – litt hakeslepp….

Vanligvis låter høyttalere rett ut av boksen rimelig forknytte. Joda, det er selvfølgelig noe kantete – uforløst som det så fint heter – her også, men for en utrolig detaljert lyd! Nettopp det som kjennetegner Focal-lyden.

Baksiden av Focal Alpha 50

Hvordan låter de?

Etter innspillingsfasen er over har jeg notert følgende – ingen stor revolusjon fra første lytting, men lydbildet har falt på plass. Rett etter oppstart reagerte jeg på en liten aggressivitet i cymbal-området. Nå har dette roet seg, det låter mer balansert. Av høyttalere jeg har testet opp igjennom årene er Focal-monitorene de som har endret seg minst etter innspilling.

UansettFocal Alpha 50 låter varmt, men har samtidig et veldig direkte og åpent lydbilde. Fin og stram bass og de fremstår faktisk med ganske lik karakter som Eve Audio SC208 monitorene jeg har brukt som referanse. De går definitvt ikke like dypt, de mangler luftigheten og du mister noe av det store bildet du får med SC208. Men – karakteren – den er veldig lik. Varm, men samtidig åpen og definert lyd som ikke gir deg lyttetretthet selv etter lengre økter.

Bassen

Siden disse monitorene er relativt små har de naturlig nok noen begrensninger. Av fysiske grunner vil de aldri låte like stort og fyldig som 8″ høyttalere, men 8″ kan jo i noen tilfelle oppleves flabbete i bunn og definitivt låte feil har du et lite rom.

Alpha 50 oppleves absolutt ikke som bassfattige, de har masse deilig bass selv om den nederste oktaven er noe fraværende. Den beste måten å beskrive bassen på er at den er usedvanlig tight og det er utrolig enkelt å følge bassganger på dette monitorsettet. Stort pluss her altså!

Mellomtone

Mange 2-veis høyttalere låter fremoverlent og biter i høy mellomtone – dvs rundt 2-4kHz. Focal-ene gjør ikke det. De er ekstremt presise noe som gjør at alt finner sin plass i stereobildet. Vokal er for eksempel ekstremt lett å identifisere og plassere i lydbildet.

Diskanten

Focal er kjent for åpen og definert lyd. Alpha 50 har naturlig nok ikke samme oppløsning som de kjente beryllium-diskantene som sitter i de dyrere modellene, men dette låter fint dette også. På kjent Focal-vis snakker vi oppløst og presis lyd her også. Mangler kanskje litt luft helt øverst, men til prisen mer enn godkjent.

Oppsummert

Jeg liker virkelig dette monitorsettet. Alpha 50-ene er rett og slett morsomme å lytte til. De har en nøyaktighet og en presis måte å formidle lyd på som jeg faktisk er overbevist om at vil heve kvaliteten på miksene dine. De gir deg en tight og herlig definert lyd som gjør det enkelt å jobbe på dem, også over lengre strekk av gangen. Focal Alpha 50 er foreløpig de beste og mest nøyaktige studiomonitorene jeg har hørt i prisklassen under 5.000.-. De har ekte profesjonell lydkvalitet, og det – det er uvanlig til denne prisen. Jeg tipper det er en del høyttalerprodusenter som skjelver litt i buksene av denne franske revolusjonen!

 

+ Svært detaljert og presis lyd

+ Tight og fin bass

+ Auto standby-mode

– Mangler noe helt nederst

 

Norsk importør er Studiolyd. Veil. pris er 2.480.-pr.stykk.

 

Focal Alpha 50 spesifikasjoner

Frequency response: (+/- 3dB): 45Hz – 22kHz
Power: 55W (35W+20W)
Maximum SPL: 103dB SPL (pic @ 1m)
Connectors: XLR balanced 10kOhms, RCA unbalanced 10kOhms with sensitivity compensation
LF amplifier stage: 35W, class AB
HF amplifier stage: 20W, class AB
Standby: Activation of the monitor after about 30 minutes without using the monitor by signal detection >3 mV
Sensitivity Adjustable, 0 or +6dB
LF shelving (0 – 300Hz) Adjustable, +/-6dB
HF shelving (4.5 – 22kHz) Adjustable, +/-3dB
Power ON/OFF Switch on rear panel

Standby mode power consumption: < 0,5W
Woofer: 5″ (13 cm) drive unit – Polyglass cone
Tweeter: 1″ (25mm) drive unit aluminium inverted dome
Cabinet construction: 0.6″ (15mm) MDF Finish Vinyl and Black painting
Dimensions: (HxWxD) 313 x 220 x 258mm
Weight: 7.3 kg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..