Test – Genelec 8331A SAM studiomonitorer – video

Posted on Updated on

Med dette monitorsettet tar vi et skritt opp i de høyere prislag. Genelec lover mye med The Ones serien. Innfrir de? Er de verdt prisen? Her kan du se min test av den minste modellen –  8331 settet!

 

The Ones serien

The Ones serien er verdens mest kompakte tre-veis studiomonitorer og Genelec hevder at du skal kunne jobbe raskere, lengre og at miksene dine vil funke bedre på andre systemer.

Tøffe påstander det. Jeg har hatt et sett av den minste varianten på testbenken en ukes tid. Her er min test av disse.

Tilbakeblikk

Mitt første møte med Genelec går tilbake til midten av 1980-tallet. Masteringstudioet – Norsk Musikkproduksjon – jeg jobbet i, hadde et sett med Genelec 1024B. Dette var gedigne referansehøyttalere med en vekt på ca. 70kg pr. stykk.

Genelec 1024B

Etter disse jobbet jeg mye på de mindre nærfeldtsmonitorene 1031A og 1030A. Begge hang med godt inn på 2000-tallet før jeg tok i bruk et sett med Genelec 8030 i masteringen i Oslo. 

Coaxial høyttalere

Genelec 8331 er coaxial høyttalere. Her sitter høyttalerelementene oppå hverandre. I disse sitter tweeteren i senter – oppå mellomtone-elementet som igjen sitter oppå basswooferen. Det er faktisk doble bass-woofere her.

Dette er et design, som i motsetning til tradisjonelle høyttalere gjør at lyden kommer fra et punkt – Single Point Source – som det så fint heter.

Fordelen med dette er at du slipper forvrengning og farging som oppstår i overgangene mellom høyttalerelementene. Dette gjør at du i mange tilfeller, må sitte i sweetspot – dønn i senter – for å unngå farging og forvrengning av lyden. 

Resultatet er at du kan jobbe lengre med coax-høyttalere siden du blir mindre sliten. 

Tannoy Lockwood – coax høyttalere

Andre coax-høyttalere

Jeg kan faktisk underskrive på dette. I mange år mikset og mastret jeg på coax-høyttalere fra engelske Tannoy. På de store Lockwood kabinettene med 15″ basselementer, kunne jeg fint jobbe i 10 timer eller mer, uten å få hodet fullstendig grillet.

Jeg digger coax-høyttalere, nettopp fordi lyden kommer fra et punkt. Du får en bedre helhet og et mer homogent lydbilde, uten tvil. Dette er også en av grunnene til at jeg ikke liker å jobbe på subwoofere når jeg mikser, mastrer eller lytter til musikk. Jeg rett og slett orker ikke bass som gjør at slengbuksene mine blafrer. Yes, kult når jeg ser film i surround, men til musikk – meeeh. 

Selve testen

Jeg har gjort testen i to etapper – først uten – og så med GLM kalibreringskitet du kan kjøpe ekstra. Her er videoen med testen –

 

Norsk importør er Benum

 

Priser Genelec 8331A SAM –

Antrasitt (grå) – 26.795.- inkl.mva pr. stk. (veil.pris)

Sort og hvit – 30.990.- inkl.mva pr.stk. (veil.pris)

GLM kalibreringskit – 4.390.- inkl.mva. (veil.pris)

Les mer om monitorene her

Én kommentar til “Test – Genelec 8331A SAM studiomonitorer – video

    karl martin fredriksen said:
    11. desember 2020, kl. 01:11

    👍👍👍

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..