Studiomonitorer – 5 ting å huske på

Posted on Updated on

Mange musikere som jobber i studioet hjemme kjenner til dette problemet: Låta som låt så fett er ikke til å kjenne igjen i studioet til kompisen din eller på bilstereoen. Hva er det som skjer? En av de dyktigste lydteknikerne jeg vet om, Al Schmitt sier: «de største feilene som skjer i project/hjemme-studioer, skjer pga monitorene». Her er 5 vanlige feil du bør ha koll på:

Unøyaktig

Grunnen til at det ikke låter bra andre steder enn i ditt eget studio er at du ikke hører musikken nøyaktig nok der du jobber. Dette skyldes enten problemer med monitorene du bruker, monitor-oppsettet ditt eller akustiske problemer rommet du jobber i har:

1. Velg riktige monitorer til rommet

Jeg kan ikke få sagt dette ofte nok: lytt alltid til høyttalere der du skal bruke dem før du kjøper. Høyttalere er ikke konstruert for å låte bra i alle rom. En feil er å velge for store høyttalere i forhold til rommet. Å koble til en subwoofer kan gjøre det enda værre. Det du får er stående bølger med det ubehagelige resultatet at enkelte frekvenser bli forsterket og enkelte kan fase ut og forsvinne. Finn monitorer som passer til rommet ditt!

«Lytt alltid til høyttalere der de skal brukes før du kjøper dem!»

2. Plassering av monitorene

Hvis du allerede har valgt monitorer er det kanskje ikke så mye du kan eller vil gjøre med det, men det er avgjørende hvordan du plasserer monitorene i rommet.

Bra utgangspunkt

Jeg anbefaler at du følger eksempelet over. Dette er et bra utgangspunkt. Dette er altså en likesidet trekant med lik avstand mellom høyttalerne og deg.

Noen anbefaler at lyden vinkles mot deg. På bildet ser vi at lyden samles og treffer hodet, men jeg ser at fler og fler hevder at lyden skal treffe ca 1 meter bak øra.

Personlig liker jeg at diskanthøyttaleren er i ørehøyde. Mål også avstand til veggen bak sånn at det blir lik avstand til veggen på høyre og venstre side. De fleste rom låter dårligst i midten. Plasserer deg 1/3 eller 2/3 ut i rommet. Dette kalles ofte for 38% regelen.

Gjør du dette riktig kan du få mye glede i studioet ditt. Ting som (normalt) er lagt i midten i en miks som vokal, basstromme, skarptromme og bassgitar skal nå iigge midt foran deg og du skal kunne klare å separere dem med basstunge instrumenter nederst og vokalen skal stå klart og tydelig øverst.

Bruk av nærfeltsmonitorer gjør at du hører mer av høyttalerne og mindre av refleksjonene i rommet. I et lite studio som et typisk hjemmestudio betyr det at lytteposisjonen blir sånn omtrent 1-1,5m meter unna monitorene.

En av de vanligste feil er at monitorer står helt inntil veggen eller enda værre, de blir plassert i et hjørne. Høyttalere sender noe av energien de skaper (les bassfrekvenser) bakover og de vil reflekteres av veggene og gi deg rare peaker og dipper som gjør at enkelte frekvenser vil kanselleres pga fase.

Her er anbefaling på avstand til bakvegg fra Genelec

Dette unngår du ved å plassere studiomonitorene litt ut fra veggen og et stykke unna hjørnene. Plasserer du mønitorene i hjørnene vil miksene dine vil låte bassfattig fordi du hører for mye bass. Du kan faktisk få helt opp til 6dB mer bass hvis du plasserer studiomonitorene i hjørnene.

Det hjelper også at avstanden mellom monitor og bakvegg er ulik avstanden til gulvet og til taket. Dessuten er det best å ha monitorene litt over eller litt under veggens midtpunkt.

3. Bruk demping eller isolering under monitorene

Høyttalere skaper som nevnt energi og det er om og gjøre å få mest mulig av den energien rettet mot deg. Ved å sette dem på stativer – f eks som dette – eller aller hest stativer som står på gulvet og står på spikes for å hindre vibrasjoner. Jeg anbefaler også skumpadder som dette fra Auralex eller enda bedre og mer solid platform som dette fra Iso Acoustics.. De eliminerer forstyrrende resonanser mellom studiomonitorer og stativet og platen monitoren står på. Det er viktig at monitorene ligger så rolig som mulig.

Iso Acoustics har mye fint

Selv bruker jeg disse iso-puckene. De isolerer fantastisk bra!

4. Ikke spill for høyt

Mange mikser med altfor høyt lydnivå. Ikke bare vil du bli sliten etter en kort stund, miksene dine vil heller ikke låte bra. Det anbefalte lyttenivået mens du mikser er 80-85dB SPL. Skal du briefe overfor kunder og kompiser kan du dra på og sjekk låta høyt, men skru ned igjen når du skal mikse videre. Les mer om hvor høyt du bør lytte her

5. Det viktigste av alt – lær deg monitorene!

Mange bruker masse tid og penger på å finne frem til riktige monitorer, men for lite tid på å lære dem å kjenne. Så jeg utfordrer deg – lær deg hvordan monitorene og studioet ditt låter.  Når du ikke jobber med egne mikser plugg inn iphone eller ipoden sett den på shuffle og kjør i vei. Du trenger ikke sitte i «sweet spot» – bare kjør musikk du kjenner godt (som ikke er limitert sønder og sammen) mens du surfer på nettet, installerer programvare, kjører backup, rydder opp etter kunder eller hva som helst…Over tid vil dette synke inn og du vil gjøre bedre mikser. Jeg mener det er bedre å ha et billig og greit monitorsett som du kjenner godt enn å ha et dyrt sett som du ikke har snøring på hvordan låter.

Målet er altså å få musikken til å kunne overføres til alle typer lyttesystemer, fra de beste til de værste. Få det til å låte fint overalt.  Alle punktene over er enkle ting du kan gjøre uten at det koster deg så forferdelig mye penger (bortsett fra punkt 1 kanskje). .

Ønsker du flere tips om studiomonitorer bør du sjekke denne artikkelen

Mer om høyttalere finner du her:  Høyttalere – Viktigere enn du tror

2 kommentarer til “Studiomonitorer – 5 ting å huske på

    Stein Bull-Hansen said:
    11. mars 2017, kl. 21:31

    Jeg kan ikke si annet enn at jeg er 100 prosent enig i alle disse rådene. En ting jeg vil tilføye er at det lønner seg å ta pauser i miksen når det nærmer seg slutten, og høre litt på andre utgivelser med nogenlunde ønsket lydbilde for å ikke komme helt på jordet. Det er det fort gjort når man blir sliten i huet.
    En annen ting er å høre miksen på kjipe Clas Ohlson-produkter, noe som kan gi en viss indikasjon på hva lytteren egentlig opplever. Det er ren tortur, men det trengs dessverre. Det lærte jeg av selveste Milan Cimfe. (David Bowie, Joss Stone, Living Color osv.)

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..