Studiomonitorer – 5 typiske feil

Posted on Updated on

eveaudioMange musikere som jobber i studioet hjemme kjenner til dette problemet: Låta som låt så fett er ikke til å kjenne igjen i studioet til kompisen din eller på bilstereoen. Hva er det som skjer? En av de dyktigste lydteknikerne jeg vet om, Al Schmitt sier: «de største feilene som skjer i project/hjemme-studioer, skjer pga monitorene». Her er 5 vanlige feil du bør ha koll på:

Grunnen til at det ikke låter bra andre steder enn i ditt eget studio er at du ikke hører musikken nøyaktig nok der du jobber. Dette skyldes enten problemer med monitorene du bruker, monitoroppsettet ditt eller akustiske problemer rommet du jobber i har:

1. Velg riktige monitorer til rommet
Jeg kan ikke få sagt dette ofte nok: Lytt alltid til høyttalere der du skal bruke dem før du kjøper. Høyttalere er ikke konstrueret for å låte bra i alle rom. En feil er å velge for store høyttalere i forhold til rommet. Å koble til en subwoofer kan gjøre det enda værre. Det du får er stående bølger med det ubehagelige resultatet at enkelte frekvenser bli forsterket og enkelte kan fase ut og forsvinne. Finn nærfeldtsmonitorer som passer til rommet ditt!

2. Plassering av monitorene
Hvis du allerede har valgt monitorer er det kanskje ikke så mye du kan eller vil gjøre med det, men det er avgjørende hvordan du plasserer monitorene i rommet.

triangel
Bra lytteposisjon i sweet spot

 

Jeg anbefaler at du følger eksempelet til venstre. Dette er det ideelle oppsettet. Tenk deg en likesidet trekant med lik avstand mellom høyttalerne og deg. Skrå høyttalerne i 30graders vinkel mot deg. Personlig liker jeg at diskanthøyttaleren er i ørehøyde. Mål også avstand til veggen bak sånn at det blir lik avstand til veggen på høyre og venstre side. De fleste rom låter dårligst i midten. Plasserer deg 1/3 eller 2/3 ut i rommet.

 

Gjør du dette riktig kan du få mye glede i studioet ditt. Ting som (normalt) er lagt i midten i en miks som vokal, basstromme, skarptromme og bassgitar skal nå iigge midt foran deg og du skal kunne klare å separere dem med basstunge instrumenter nederst og vokalen skal stå klart og tydelig øverst.

Bruk av nærfeldtsmonitorer betyr egentlig at du hører mer av høyttalerne og mindre av refleksjonene i rommet. I et lite studio som et typisk hjemmestudio betyr det at lytteposisjonen blir sånn omtrent 1-1,5m meter unna monitorene.

En av de vanligste feil er at monitorer står for nærme veggen eller enda værre; de blir plassert i et hjørne. Høyttalerkabinetter sender noe av energien de skaper (les bassfrekvenser) bakover og de vil reflekteres av veggen og gi deg rare peaker og noen frekvenser vil reflekteres ute av fase (elimineres)

Dette kan du unngå ved å plassere studiomonitorene omtrent en halv til én meter unna veggen og langt unna hjørnene. Enkelt og greit fordi miksene dine vil låte bassfattig fordi du får for mye bass om du plasserer dem der. Faktisk kan du få helt opp til 6dB mer bass. Det vil definitivt gjøre at miksene dine vil låte feil dvs bassfattig når du spiller dem et annet sted.

Det hjelper også at avstanden mellom monitor og bakvegg er ulik avstanden til gulv og til taket. Dessuten er det best å ha monitorene litt over eller litt under veggens midtpunkt.

3. Bruk demping eller isolering under monitorene
Høyttalere skaper som nevnt energi og det er om og gjøre å få mest mulig av den energien rettet mot deg. Ved å sette dem på padder som dette fra Golden Age Acoustics, Auralex eller kanskje enda bedre en mer solid platform som dette fra Primeacoustics eliminerer forstyrrende resonans mellom studiomonitorer og stativet eller platen monitoren er satt på. Det er viktig at disse ligger helt rolig og ikke beveger seg. Står monitorene dine på stativer, er det en fordel å bruke spikes under disse for å forhindre at vibrasjoner sprer seg

4. Monitorene spiller for høyt!
Mange mikser med altfor høyt lydnivå. Ikke bare vil du bli sliten etter en kort stund, miksene dine vil heller ikke låte bra. Det anbefalte lyttenivået mens du mikser er 85dB SPL. Skal du briefe overfor kunder og kompiser kan du dra på og sjekk låta høyt, men skru ned igjen når du skal mikse videre. Les mer om hvor høyt du bør lytte her

5. Det viktigste av alt: lær deg monitorene å kjenne…..
Mange bruker masse tid og penger på å finne frem til riktige monitorer, men for lite tid på å lære dem å kjenne. Så jeg utfordrer deg – lær deg hvordan monitorene og studioet ditt låter.  Når du ikke jobber med egne mikser plugg inn iphone eller ipoden sett den på shuffle og kjør i vei. Du trenger ikke sitte i «sweet spot» – bare kjør musikk du kjenner godt (som ikke er limitert sønder og sammen) mens du surfer på nettet, installerer programvare, kjører backup, rydder opp etter kunder eller hva som helst…Over tid vil dette synke inn og du vil gjøre bedre mikser. Jeg mener det er bedre å ha et billig og greit monitorsett som du kjenner godt enn å ha et dyrt sett som du ikke har snøring på hvordan låter.

Målet er altså å få musikken til å kunne overføres til alle typer lyttesystemer, fra de beste til de værste, og få det til å låte fint overalt,  Som du ser av punktene over så er dette alle ting du kan gjøre uten at det koster deg så forferdelig mye penger (bortsett fra punkt 1 kanskje). Du trenger altså ikke kaste tusenlapper ut av vinduet for å forbedre lyttingen din vesentlig.

Vi skal se nærmere på hvordan du med små midler kan forbedre akustikken i rommet ditt i senere artikler. Følg med:-)

Vil du vite mer høyttalere bør du lese denne artikkelen:  Høyttalere – Viktigere enn du tror

2 kommentarer til “Studiomonitorer – 5 typiske feil

    Stein Bull-Hansen said:
    11. mars 2017, kl. 21:31

    Jeg kan ikke si annet enn at jeg er 100 prosent enig i alle disse rådene. En ting jeg vil tilføye er at det lønner seg å ta pauser i miksen når det nærmer seg slutten, og høre litt på andre utgivelser med nogenlunde ønsket lydbilde for å ikke komme helt på jordet. Det er det fort gjort når man blir sliten i huet.
    En annen ting er å høre miksen på kjipe Clas Ohlson-produkter, noe som kan gi en viss indikasjon på hva lytteren egentlig opplever. Det er ren tortur, men det trengs dessverre. Det lærte jeg av selveste Milan Cimfe. (David Bowie, Joss Stone, Living Color osv.)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..