Akustikk – Hva er 38% regelen?

Posted on

Romakustikk er komplisert, men har stor betydning for oss som jobber med musikkproduksjon. Et spørsmål som ofte dukker opp er – hvor i rommet skal jeg plassere studiomonitorene? Her diskuterer jeg bruken av 38% regelen.

Hva er 38% regelen?

Mange er usikre på hvor i rommet de skal sette opp studiomonitorene. På nettet finnes det mange tips, men det er mye forvirring ute og går. Et tips som jevnlig dukker opp er 38% regelen.

Men, skal du sette monitorene 38% ut i rommet ved å måle fra bakvegg til fronten av høyttalerne, eller skal det være 38% til fra lytteposisjon osv?

Det de aller fleste er enige om er at den dårligste plassenfor lytteposisjonen, er i midten av rommet.. Altså 50% ut i rommet fra veggen der du setter opp studiomonitorene.

50% ut i rommet blir ofte feil pga stående bølger

Her møtes lydbølgene og du får ofte en utfasing/kansellering av bass. Derfor anbefaler mange at lytteposisjonen skal være 38% ut i rommet fra bakvegg.

Regelen som ikke er en regel

La meg ta det med en gang – dette er egentlig ikke en regel, men kun ment som en anbefaling. Mannen som startet det hele Wes Lachot, forklarte for noen år siden at dette IKKE var ment som en regel, men som et utgangspunkt hvor sannsynligheten for at dette vil være den beste lytteposisjonen i de aller fleste rom, er stor. Etterhvert har dette altså utviklet seg til å bli en regel på nettet.

Akustikk er komplisert

Akustikk er komplisert fordi det er mange parametre ute og går. Denne «regelen» tar utgangspunkt i et fullstendig rektangulært rom. Men, ting blir for mer komplisert.

Har du et rom hvor taket skrår i deler av rommet eller kanskje har rommet en L-form og kanskje er lytteposisjonen din ute av sentrum, mer mot en av sidene i rommet, da endrer tingene seg.

Å måle rommet du jobber i kan være smart

Andre ting som endrer og farger lyden er hva slags type vegger du har. Murvegg på den ene siden og f eks bokhyller på den andre påvirker lyden og med det avstanden du bør ha mellom deg og monitorene.

Systematisk testing

Hvis du tar en titt på denne saken kan du altså se at Wes Lachot mente dette kun som en anbefaling og et utgangspunkt.

Han understreker at alle rom er forskjellige og at det er derfor umulig å lage dette til en absolutt regel.

Det du bør gjøre er å gjennomføre en systematisk testing. Etter at du har satt opp høyttalerne i riktig avstand til bakvegg og funnet sånn omtrent hvor du ønsker at lytteposisjonen skal være, bør du gjøre følgende –

  • Finn to låter med musikk du kjenner godt og som du vet mengden med bass
  • Spill på ca 80dB SPL
  • Start med å sette deg nærme høyttalerne for så å sette deg lengre og lengre bak
  • Finn posisjonen som gir deg mest balansert mengde med bass

Sweetspot for bass

Altså, lytt deg frem til der du får en mest mulig balansert bassgjengivelse. (Ikke der du får mest bass) Dette kan ta litt tid, men dette anbefaler jeg virkelig at du tar deg tid til.

Posisjonen trenger altså ikke være nøyaktig 38%, men som oftest er den ikke er så veldig langt unna heller.

38% er et fint utgangspunkt

Det vi vet er at du får mest trøbbel midt i rommet. Dette på grunn av stående bølger. De fleste rom vil også gi deg mer og mer bass jo nærmere bakveggen du kommer.

Mer om akustikk og plassering av studiomonitorer finner du her og her.

Oppsummert

38% regelen – som ikke er en regel – og kun ment som en anbefaling er grei nok den, men som alltid – for å finne optimalisert posisjon bør du ta deg tid til å gjøre grundige tester for å finne sweetspotten for bassen i rommet ditt.

Tenk bare på antall timer du skal sitte og jobbe der. Da er det veldig greit å ha god kontroll på det viktige bassområdet!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..