Studioklassikeren – EMT 140 Plateklang

Posted on Updated on

EMT (Elektro-Mess-Technik) ble grunnlagt i 1938 i Berlin. Firmaet startet med å bygge platespillere i toppklasse, men fikk sitt gjennombrudd i 1957 da de lanserte verdens første romklang basert på en resonnerende metallplate.

Plateklang

Etter lanseringen i 1957 ble EMT 140 Reverberation Unit – som er hele navnet – svært populær og ettertraktet. Den hadde en helt annen magisk lyd enn fjærklangene og de eldre ekkorommene som dominerte markedet.

Nå kunne man legge på kunstig romklang uten å måtte bruke de store ekkorommene. Den var dessuten langt mer fleksibel. Nå kunne du enkelt endre etterklangstiden. Den ble først lansert som monoversjon – stereoutgaven kom i 1961.

EMT_Studioplattenspieler_930st
EMT laget først platespillere. Kanskje de lanseres på nytt?

De klassiske EMT platespiller-modellene 927 og 930 (bildet) regnes som noen av de fineste som noensinne er bygget og er svært ettertraktede av audiofile

Milepæl

EMT 140 endret lyden på produksjonene dramatisk og er en milepæl i historien til innspillt musikk. Du kan høre det i The Beatles og Pink Floyd sine produksjonene gjort i Abbey Road Studios, men enda tidligere i RCA Victor innspillingene som ble gjort i Nashville bl a av den kjente produsenten og gitaristen Chet Atkins. Han produserte plater med artister som Elvis, Jim Reeves, Bobby Bare og Dolly Parton for å nevne noen. 

«EMT 140 endret lyden på produksjonene dramatisk»

Diger

Eneste drawbacket var størrelsen, vekten og prisen. Vi snakker om en vekt på rundt 300 kg. Jepp – 300 kg. Den er dessuten diger og ganske så uhåndterlig. Likevel, den representerte et stort skritt i riktig retning med hensyn til størrelse mot datidens store ekkorom.

Som om ikke det er nok – EMT 140 trenger også mye kjærlighet og vedlikehold for å funke optimalt. Derfor låter da også de gamle enhetene ulikt.

Sånn funker den

Stereoklangen skapes ved at en metallplate henges opp med fjærer i hvert sitt hjørne. En høyttaler forer metallplata med lyd som igjen blir plukket opp med to kontaktmikrofoner som ligger oppå plata. Lengden på klangen kan endres og justeres med en intern dempemekanisme. Alt dette er pakket inn i en stor trekasse.

EMT140_2
EMT 140 er digre saker med en vekt på ca 300kg

«Ingenting er som en lush plateklang»

De fleste moderne romklanger med repekt for seg selv har en plate-emulering. Ingenting er som en lush plateklang. Ta en kikk på Universal Audios EMT 140 Plate Reverb Plugin. De har laget en plugg hvor 3 ulike enheter er emulert.

Flere alternativer

Utover UA varianten finnes det få alternative EMT 140 plugins på markedet. Audio Ease har vært ute en stund med sin convolution reverb plugin som i skrivende stund er i versjon 7 – Altiverb 7

Waves har annonsert at de kommer med en EMT 140 emulering basert på alle 4 enhetetene fra Abbey Road Studios. Disse praktfulle enhetene ble installert i 1957 og har en variabel romklangstid på opptil 6 sekunder.

Oppsummering

Introduksjonen i 1957 av EMT 140 endret rett og slett historien til innspillt musikk. Den forbedret lyden og forenklet livet til lydteknikerne. Mange har gjenoppdaget EMT 140 fordi nyere digitale klanger mangler den analoge vibben til denne klassikeren. På samme måte som det en gammel kompressor som Teletronix LA 2a eller et sprakende Hammond orgel, kan den tilføre en stemning i en miks som ikke er mulig med nyere utstyr. Prøv selv:)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..