It’s all about the bass

Posted on

La oss innrømme det alle sammen – vi elsker bass. I samme slengen kan like godt innrømme dette også – de fleste av oss sliter med bassområdet. Her er et triks du kan bruke for å få kick og bass til å funke bedre sammen.

Hvorfor er det så vanskelig dette bassområdet?

Det er to ting som avgjør om du vil få det til å låte bra i bassområdet. Rommet du jobber i og monitorene du jobber på. I et akustisk ubehandlet eller dårlig behandlet rom, vil bassfrekvensene fyke rundt med peaker og dipper i hytt og vær. Det gjør det nærmest umulig å få til en miks som holder. 

Det andre problemet du støter på, er høyttalerene eller studiomonitorene har. Mange jobber i dag på nærfeldtsmonitorer med 5″, 6,5″ eller 8 tommers basselementer.

Med de mindre variantene får du sjeldent med deg noe særlig under 60Hz. Kanskje ikke så viktig tenker du, siden usb-høyttaleren til mamma ikke går under 100 Hz uansett. Vel, problemet er nok litt større enn som så.

Siden monitorene ikke gjengir de lave frekvensene så godt, er det lett å feie på med for mye bass. Alt for mye bass. Det gjør at du klogger miksen, den får rett og slett ikke puste, for å bruke det uttrykket. Du slipper opp for headroom, heter det på fagspråket. Resultatet er at miksen din vil låte for fett og den blir som regel for lav også. Den kommer liksom ikke ordentlig  ut av høyttalerene.

I hvilket frekvensområdet ligger bassen? 

For meg er det mellom 30 Hz og 300 Hz. Den mest interessante delen ligger sånn ca mellom 60-200Hz, hvor mesteparten av kicket og bassgitaren/synthbassen ligger. Under 60 Hz finner du sub-bass.

Få riktig balanse

For å få bassområdet og miksen til å låte bra, er det avgjørende at nivået mellom kick og bass er riktig balansert. Følgende triks plukket jeg opp på nettet for en tid tilbake. Tror det er produsenten Jaquire King som lanserte dette først.

Det innbefatter at du bruker et VU-meter. I motsetning til peak-meteret i programmet ditt, viser de et gjennomsnittsnivå, omtrent som et RMS-meter. 

VU-meteret plasserer du på master-bussen. Sett sporet eller sporene med kicks i solo. Målet er å få VU-meteret til å jobbe rundt minus 3

Når du har justert kick til minus 3, er det på tide å dra inn bassen. Med bare kick(s) og bass i solo, er målet å få VU-meteret til å jobbe rundt 0. 

Hvorfor funker dette trikset?

Dette trikset virker fordi lydintensiteten dobler seg for hver økning på 3dB. Trikset funker så lenge VU-meteret viser en økning på 3dB, etter at du setter inn bassen. Det funker like greit om du setter kick-nivået på minus 10dB og lander på minus 7dB, når bassen kommer inn.

Men, det virker bare hvis kick og bass er balansert i forhold til hverandre. Du må også jobbe bass og kick inn i forhold til resten av miksen, hvis du gjør dette et stykke inn i mikseprosessen. Du kan selvfølgelig også starte miksen med dette trikset.

Hvis du ikke var en av de som plukket opp et gratis VU-meteret fra Waves på Black Friday i fjor, kan du laste ned et gratis VU-meter her, hos TB ProAudio

Oppsummert

Morsomt og enkelt triks, som definitivt kan funke. Selvfølgelig – ingen regel uten unntak, men jeg håper det kan hjelpe deg på vei. Takk for at du følger Schilles LydBlogg!

Vil du vite mer om VU-meteret? Se gjerne videoen under fra Waves.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..