Test – Eve Audio SC208

Posted on Updated on

eve208_0

«Jeg er alltid på jakt etter gode studiomonitorer, de er øynene mine i studio», sier produsent og tekniker Ed Cherney. «Det er helt utrolig at unge teknikere kan bruke $500 på et sett monitorer, men er villige til å betale flere tusen dollar på annet utstyr som de ikke får hørt hvor bra låter».

Gode monitorer – jeg mener virkelig gode monitorer – har tidligere kostet mye penger. Men, noe har skjedd. Tyske Eve Audio har kommet på banen med et flott 2 veis aktivt sett SC208  med et  8″ basselement som de hevder har så feit bass at du ikke trenger å innvestere i en subwoofer. Les testen så får du svar om det stemmer……

Disse monitorene fanget min interesse på Frankfurt Messa i år. Flere store produsenter brukte Eve Audio monitorer til å presentere produktene sine på utstillingsstand. Og hver gang jeg gikk forbi et par – likte jeg det jeg hørte.

Link til Adam Audio

Det er lett å tenke at det må være en link mellom Eve Audio og Adam Audio. Og det er det. Etter en tid med konflikter forlot CEO Roland Stenz Adam Audio og ble hoveddesigner hos Eve Audio. Jeg traff Stenz på messa i mars og etter en lengre prat anbefalte han SC208 til mitt bruk.

Eve Audio ble startet i 2011 og har bygget opp en imponerende mengde av modeller. De kommer i 4″, 5″, 6″ og 8″ basselementer. Du får dem i 2 veis, 3 veis og 4 veis varianter.

EveAudioSc208Front
Eve Audio SC208 Front

 

 

SC208 er en relativt store monitor med målene B:255 x H:390 x D:330 og veier ca 11kg pr stk. Kabinettet er spraylakert i sort, bygget i MDF og har en metalplate på fronten. Det er ikke lagt ned altfor mye ressurser her,  men et sted må det spares. Det er langt viktigere at amper og elementer er bra.

 

 

 

 

Litt teknisk

Eve Audio SC208 er den største av 2 veis modelllene og med  SilverCone basselementet strekker den seg helt ned til 36 Hz (-3dB). Til å gjengi frekveneser over 2800 Hz er det valgt en båndiskant AMT RS2 (Air Motion Transformer). Den går opp til 21 kHz. Du kan montere en grill på denne for å beskytte den mot nyskjerrige fingre.

WEB_Image 2089547922
AMT RS2 bånddiskant

 

 

Diskantelementet er en Ribbon/bånd variant. Låter mykt, åpent og luftig

 

 

 

 

 

 

Istedet for et tradisjonelt analogt delefilter kommer SC208 med DSP. Dette er en digital løsning med som støttes av en Burr-Brown A/D konverter (24bit/192kHz) som leverer et ufarget signal til DSP seksjonen. DSP er direkte knyttet til PWM (Pulse Width Modulation) forsterkerne sånn at all deling og videre styring skjer i det digitale domenet. Du kan lese mer om DSP her

SC208 har en 150W forsterker som forsyner basshøyttaleren. Den klarer 200W i korte øyeblikk og det gir deg peaker på 112dB målt én meter unna. En separat 50W forsterker forer diskanten. Begge forsterkerne har en limiter som beskytter høyttalerne.

Potmeter
Egen pot som styrer volum og mengde bass/diskant

 

På fronten finner du et lite potmeter som du kan regulerer volum – bass og diskant  – og LED styrke. Du kan enkelt velge hva som skal endres med et trykk på knappen. Alt som kan endres står skrevet ved siden av knappen. Litt liten skrift spør du meg. Etter at du har gjort endringer går potmeteret tilbake til volum settingen etter en stund. Selv om alt er styrt via DSP får du likevel en analog feeling.

 

 

Input gain kan settes fra 0 til +6dB og diskanten kan justeres med et shelving filter; -5dB to +3dB fra 3 kHz. Bassen kan justeres med samme mengde under 300 Hz. Det gjør at du burde kunne tune monitorene til de fleste rom. Den norske importøren Prolyd sier at SC208 bør heves med en halv til 1 dB fra 5kHz. De fleste monitorer kommer heldigvis med løsninger som dette for tiden, men Eve Audio har tatt det litt lenger; de har mulighet til ytterlige justeringer for å motvirke effekten det har å si at du setter monitoren rett over et miksebord eller annen kontrollflate som reflekterer lyd. De har lagt til ekstra filtre som gir deg mulighet til å heve opptil +3dB v/80Hz og kutte hele 5dB v/300Hz (desk midrange cut) .

 

EVE-Audio-SC-208-back
Eve Audio SC208 Bakside

 

SC208 er en bassrefleks høyttaler og åpningen, som er rektangulær og relativt stor, finner du på baksiden. Her finner du også balanserte XLR og ubalanserte RCA innganger. Ingen mulighet for jack. Her er også tilkoblingen til 220V.

 

 

 

 

Hvordan låter det?

Jeg testet SC208 opp mot mine egne referansemonitorer PMC AML-1. PMC’ene koster drøye 80.000.- for et par. SC208 ble testet med alt flatt da lytterommet mitt er bra og ekstra justeringer er unødvendige.

La det være sagt med en gang: jeg digger disse Eve monitorene. De er utrolig morsomme å jobbe på. Fender Precision bassen til PIno Palladino låter stort og deilig på John Mayer låta «I don’t trust myself» fra Continuum skiva. Vokalen står fjellstøtt og er veldig troverdig midt foran meg.

Ingen monitor er perfekt og skal du kjøpe nye bør du definitivt teste dem i rommet du skal bruke dem i. SC208 passer rommet mitt ypperlig. Gode mikser låter fantastisk, og dårlige mikser blir avslørt øyeblikkelig. Og det – det er kjennetegnet på virkelig gode monitorer.

2 veis høyttalere har en svakhet da vokal ofte blir gjengitt under eller over delingsfrekvensen. Det gjør det vanskelig å plassere vokelen i miksen. Den blir ofte litt for høy eller litt for lav. På SC208 er det aldri vanskeig å høre hvor vokalen ligger.

På jazzbassist Arild Andersens «Ecouter Et Jouer II» fra Moon Water skiva er bassen stor og til tider veldig dyp. Den kolliderer litt med Patrice Herals basstromme  – men også dette håndterer SC208 på en fremragende måte. På billige høyttalere låter dette ganske rotete.

Neste sporet på denne skiva «Egyptionary» har en lang trommeintro og resten av bandet kommer inn i et rimelig heftig tempo. Den danske pianisten Carsten Dahl hamrer løs med digre akkorder og låta har bøtter og lass med dynamikk. No problem sier Eve høyttalerne:-)

Stereo bredde gjengis fantastisk og dybden er veldig realistisk. Den har god oppløsning og det er lett å høre mengde med romklang,

Diskanten låter friskt, men ikke aggresivt eller harskt så jeg opplever monitorene som veldig behagelige å lytte på.

EveAudio_SC208_FreqResponse
Frekvensresponsen til Eve Audio SC208

 

 «Eve Audo SC208 er ypperlig til innspilling og miks og setter en ny standard i prisklassen»

 

 

Hva med bassen da? Som tidligere nevnt har høyttalere med bassrefleks flere svakheter. Værst er det hvis de lider av «one-note-bass» syndromet hvor all bass låter likt. Dvs det er umulig å skille basstoner fra hverandre. Eve Audio SC208 lider definitivt ikke av dette. Bassen er deilig stor, men tight og balansert og du har ingen problemer med å skille bassnotene fra hverande.

Andre problemer mindre monitorer har er at forsterkerne er for små med det resultatet at det låter papp. De mangler ofte dynamikk og og fart. Dette er heller ikke et problem på 208’ene. De er ikke like potente som PMC’ene mine (har 250w Bryston amper innebygd i high end klassen) men de sparker solid ifra og har veldig bra dynamikk.

Konklusjon

Selv om Eve Audio er et relativt nytt merke er det merkbart at det er mye ekspertise som ligger bak her. Det kommer utvilsomt frem i denne monitoren. SC208 er ypperlig til innspilling og miks og setter en ny standard i prisklassen. Den gir deg god kontroll i bassen selv under 50Hz og lider definitivt ikke av «one-note-bass» syndromet. Og nei, du trenger ikke subwoofer:-)

Resultatet av denne testen ble at jeg kjøpte dette monitorsettet. SC208’ene står nå i det nye Studio 2 på Skjeberg Folkehøyskole.

SC208 kan nok være litt for stor for mange. Likevel: sjekk ut de andre modellene til Eve Audio. Samme tankegang og løsninger ligger til grunn her.

 

Review 9:10 + Ypperlige monitorer 

+ Veldig mye høyttaler for penga

+ Imponerende bass

– Bør stå et stykke unna bakvegg og hjørne

 

Norsk importør er Prolyd og du finner SC208 her

Pris ca 6.500.- inkl.mva. pr. stk.

Manualen finner du her

Én kommentar til “Test – Eve Audio SC208

    Bendik said:
    8. oktober 2014, kl. 22:50

    Takk! Nydlig bra informasjon! Eg fikk virkelig lyst og teste de høytalerene! Flott at du tar deg tid til dette 🙂 Har du noe forslag til lydkort? Eg har forstått det slik at det er noe man MÅ ha? Eventuelt mer enn MÅ ha? utenom en datamaskin og et programm 🙂

    På forhånd takk
    Bendik –

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..