Dagens tips #25 – 3dB regelen

Posted on Updated on

vu_meter1Du finner plugins til alle slags formål – mulighetene er uendelige. Likevel – låter må mikses, og miksing handler i bunn og grunn om balansering. Det er her 3dB regelen kommer inn.

Sluttmiksen

Vi kjenner vel alle den snikende følelsen som kommer mot slutten av miksen.

Etter at du har redigert bort alt unødvendig, tatt frem favoritt eq-en, gnidd inn sporene med grom-kompressoren, brukt de-esser på vokalen og du jubler over delay-en du har lagt på gitarsporene.

Følelsen kan gjøre deg gal. Er vokalen høy nok? Burde ikke komp-gitaren vært høyere i refrenget? Og hva med trommene? Er ikke de litt for høye de også?

Sweetspot

Å finne ‘sweetspoten‘ – det riktige nivået til et spor – er slettes ikke enkelt. Det er faktisk såpass krevende at flere av de beste mikserene sliter med nettopp det.

Det er her 3dB regelen kommer inn.

Hva er 3dB regelen?

Hvis du synes et instrument ikke har riktig nivå i miksen –  er litt for høyt eller litt for lavt i miksen – er 3dB regelen en fin tommelfingerregel du kan dra nytte av.

Uerfarne teknikere har en tendens til å overdrive det meste. Så også når det kommer til nivåer. Be vedkommende om å dra opp litt og faderen fyker fort opp 6-8dB. Det samme skjer når du ber om litt mer bass ved f eks 60Hz. 

Den andre feilen mange gjør er at de jobber med 0.5dB steg hit eller dit. På denne måten blir du aldri ferdig med miksen.

Gull

Derfor er 3dB regelen gull. Er gitaren for høy i verset? Dra den ned 3dB og sjekk hvordan det føles. Forsvinner den eller hører du den fortsatt godt?

Eller hva med synth-temaet? Er ikke det litt lavt. Fei det opp 3dB. Hvordan føles det nå? Stikker det for mye ut?

Å jobbe i 3dB bolker er smart. Veldig smart. Jeg bruker det både når jeg jobber med balansering av nivåer og når jeg skal bruke en eq.

Med 3dB regelen jobber du instrumentene du tidligere var usikker på enkelt på plass i miksen.

balancing_33dB regelen gjør det enklere å finne det riktige nivået.

Bonustips #1 – Sjekk miksen i mono

En god miks handler i vesentlig grad om god balanse. Husk at balansering var det viktigste verktøyet teknikerene hadde å jobbe med på femti- og seksti-tallet.

Hvis ikke 3dB regelen gir deg svar, bør du heller ikke glemme å sjekke miksen i mono. I denne artikkelen kan du lese mer om hvorfor.

Bonustips #2 – Ikke skru mer enn nødvendig

Som jeg sa innledningsvis – vi oversvømmes av plugins som skal løse all verdens problemer. Men – det er det ikke alltid sånn at en ny eq eller kompressor er det du trenger for gjøre miksen bedre.

Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har måttet ta bort en, to eller tre plugins på spor i miksene til elevene mine. For å si det rett ut – å skru lyd til du blir blå i trynet er verken bra for miksen eller deg selv.

Bruker du derimot tid på å finne rett balanse kan du unngå å måtte dra frem en ny plugin og kanskje til og med kvitte deg med noen.

Som oftest er det balansen som er feil og det fikser du enkelt med 3dB regelen. Prøv selv i den neste miksen din.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..