Miksing for nybegynnere, Del 3

Posted on

mixerboardMed Musikkproduksjon for nybegynnere del 1 og del 2 har vi kommet et godt stykke ut i miksen. Selv om mikseprosessen kan virke stor og skremmende i utgangspunktet, kan den brytes ned i mer håndterlige enkeltdeler. I denne siste delen skal vi se på trekkene du bør gjøre for å dra i land miksen.

#1. Saturation/metning

Dette er muligens et tips for de mer viderekommende, men jeg tar det med fordi det er en viktig del av musikkproduksjon i dag.

I ‘gamle dager’ var det vanlig å presse tapen litt hardt under innspilling for å få feitere og kulere lyd. Det som skjedde var at transientene ble rundet av på en fin og musikalsk måte, samtidig som du tilførte litt analog forvrengning. Begge deler deilig for ørene.

Dette var lenge vanskelig å gjøre med digitale innspillinger, men de siste årene har det kommet mange saturation plugins på markedet. Flere av dem er veldig bra. De emulerer gamle tapemaskiner og annet rørutstyr som gjør at det hele låter mer analogt.

Her er noen av de mest brukte emuleringene på markedet –

#2. Effekter – Reverb/Delay/Modulasjon

Du bør nå ha en miks som låter klart og åpent med punch som også har litt analog varme. Det er på tide å krydre miksen med reverb og delay og andre effekter. Mange liker ikke å vente så lenge som dette med å spe på med effektene, men det er en fordel fordi du har bedre kontroll over miksen uten effekter som maskerer lyden.

Målet er å gi miksen en troverdighet ved at instrumentene og vokalen finner sin plass. Siden vi i de aller fleste tilfeller spiller inn i tørre kontrollerte rom er reverb og delay verktøyene vi som oftest tar frem. Er det eksempelvis et band vi har recordet, er det vanlig å gi lytteren et inntrykk av at bandet sto i det samme rommet. Til dette er litt reverb genialt. Det limer sammen sporene og gir en fin helhet. Mer om romklang finner du her

For å plassere vokal tar teknikere ofte frem delay. Det i kombinasjon med romklang kan gi lead-vokalen en fin plass i miksen.

Etter å ha lyttet på råmiksen bør du ha gjort deg opp en mening om hva slags effekter du bør bruke. Har du ikke det – kan dette være ett utganspunkt –

  • To romklanger. En kort og en lang
  • To delayer. En kort og en lang
  • En modulasjonseffekt som f eks en chorus
  • Husk å fargekode disse sporene også

Dette er et greit utgangspunkt, men behovet for flere effekter dukker som regel opp når du er i det produktive hjørnet i miksen.

EMT 140 kan være effekten som gir deg vibben du ønsker

#3. Gjør miksen levende – perfeksjonering av låta

Etter å ha gjennomført organiseringen av miksen som du kan lese om iMiksing for nybegynnere Del 1bruker jeg altså tid på gi miksen lyden jeg ønsker – Miksing for nybegynnere Del 2 –  og frem til her vi er nå.

For meg er det viktig at en miks ikke er statisk og lik f eks i alle versene, men at den inneholder variasjon. Det samme gjelder for lytterene. Det er avgjørende at miksen lever og inneholder spennende løsninger som gir dem lyst til å høre hele verket ferdig. Det kan gjøres på flere måter enn med eq, kompresjon og effekter.

Så i den fasen vi er i nå pleier jeg å sjekke arrangementet en siste gang. Jeg rett og slett prøver ut saker i miksen som kan gjøre det hele mere interessant.

Tankegangen er som følger – hvis f eks 1. og 2. vers er like, MUTE noe i 1. vers. Vent og introduser det heller i 2. vers. Et annet triks er å bruke widening trikset på refrenget hvor du panorerer gitarene, keyboards og evt koring helt ut . Hold det ‘trangere’ på versene osv. Alt for å skape overraskelser og unngå at lytteren mister interesse.

Dette er et viktig punkt som skiller amatørene fra de proffe. Førstnevnte setter opp volumet på gitaren fra starten av miksen og lar det stå uendret gjennom låta, mens proffe jobber med dynamikken og tilpasser volumet gjennom hele låta.

Jobb med dynamikken gjennom hele låta

#4. Referanser

For å avslutte miksen bruker jeg nå tid på referanselytting for å sjekke om jeg er der jeg skal være dvs om miksen vil fungere i den virkelige verden. Det gjør jeg ved å ta frem referanselåter. Jeg leter frem sanger som er i samme sjanger som den jeg mikser i. I tillegg bruker jeg noen av mine all time favoritter også. Det viktige her å nivåregulere den ferdige miksen med din egen sånn at du ikke blir lurt av volumforskjeller.

Det er ikke helkt enkelt å sette opp denne lyttingen i en DAW så til denne jobben bruker jeg dette magiske verktøyet. Med det kan jeg enkelt hoppe mellom utvalgte ferdige låter og min egen ‘nesten’ ferdige miks.

Det viktige her er ikke at vi på noen måte skal kopiere den ferdige miksen. Den hjelper oss til å endre på ting i miksen som er ute og kjøre. Som hvis bassen eller trommene er for høye. Bruk referansene til å hjelpe deg på plass. Hør om diskant og bass er innafor og sjekke om vokalen er for høy eller lav. På denne måten får jeg miksen til å samsvare med andre mikser. Erfarne teknikere og produsenter benytter seg av referanser. Vil du vite mer om hvorfor du bør bruke det anbefaler jeg denne artikkelen

Personlig liker jeg å sjekke miksen dagen etter at jeg har gjort den ferdig. Da har hørselen min fått resatt seg etter litt hvile. Dessuten sjekker jeg alltid miksen på andre høyttalere og andre steder underveis – som hos en kompis, i bilen og på headset. Det kan gi deg verdifull informasjon.

Oppsummert

Mikseprosessen kan virke som en uhåndterlig og vanskelig prosess. Den kan heldigvis forenkles ved at vi bryter den ned i en håndfull tips. Er du nybegynner eller en som er misfornøyd og usikker på fremgangsmåten – bruk disse 15 tipsene. Jeg sier ikke at dette er den eneste måten å mikse på, men for meg funker den og jeg tror og håper flere av tipsene kan være nyttige for deg også. Har du andre triks og råd – del dem gjerne her:)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..