Studioklassikeren – Pultec EQP-1A Program Equalizer

Posted on

pultec_eqp_1a_

Innimellom dukker det opp nye produkter som blir øyeblikkelige klassikere. Shure SH55 – også kjent som Elvis mikken, Hammond B3 orgelet, Fender Stratocasteren og Gibson Les Paul er alle gode eksempler. Innen musikkproduksjon står Neumann U47 som en påle, men vi kommer heller ikke utenom denne – Pultec EQP-1A.

Gode EQ vaner

Jeg har tidligere snakket om at jeg er en stor fan av subtraktiv EQ. Denne teknikken har mange fordeler –

 • Du blir ikke lurt til å tro at alt låter bedre som når du bruker additiv EQ
 • Subtraktiv EQ gir deg mindre faseproblemer
 • Når du kutter, minsker som oftest volumet og du får mer headroom
 • Kutter du frekvenser på noen spor kan det åpne opp rom for andre instrumenter

Men, når du har fjernet ‘dårlige’ frekvenser og ønsker å ‘sminke’ signalet er Pultec EQP-1A, med sin super-smoothe topp og varme lyd, eq-en mange griper etter.

Pultec EQP-1A

Det finnes flere gode equalizere på markedet, men Pultec EQP-1A regnes som The Holy Grail, og kan høres på tusener av innspillinger bl a på Tamla Motown produksjonene fra ’60 tallet.

Den ble først laget som EQP-1 i 1951 av firmaet Pulse Techniques, som vennene Ollie Summerlin og Gene Shenk sto bak. Elektroteknikeren Shenk designet eq’en og den produseres fortsatt den dag i dag i versjon EQP-1A3.

EQP-1A med den blå fronten kom i 1960 og i 1970-71 ble EQP-1A3 med sølvfront lansert. Pultec eq-en er kanskje den mest ettertraktede vintage eq-en på markedet og du må ut med mye penger – $4-5.000.- skal du skaffe deg en original.

En morsom detalj er at Pulse Techniques bygget Pultec eq-en for hånd i Teaneck, New Jersey. Dette er samme by hvor gitaristen Les Paul bygget verdens første hjemmestudio.

Mange har kopiert designet bl a av danske Tube Tech, engelske Cartec Audio og amerikanske Manley Labs. Manleys Enhanced EQP-1 er en forbedret utgave som visstnok skal ha bedre lydkvalitet. Nylig lanserte Warm Audio sin EQP-WA – den hittil rimeligste hardware varianten på markedet.

warmaudio~mv2Litt teknisk

Pultec EQP-1A er en 3 units rør-eq bygget for hånd som benytter de ettertraktede 12AU7/ECC82 og 12AX7/ECC83 vakuum-rørene.

Pultec EQ’en er en av disse magiske enhetene som gir deg bedre lyd selv om den står i bypass. Gene Shenks genistrek var at han kombinerte en passiv eq design, som var vanlig på den tiden, med en rørforsterker med makeup gain. Forsterkeren gjenoppretter signalnivået som blir senket når du kjører lyd gjennom enheten noe som gjør den til en no-loss passive equalizer. Fordelen med dette er at volumet forblir uendret uansett om du svitsjer eq’en inn eller ut som igjen gjør det langt enklere å høre om eq valgene dine funker eller ikke.

Telefunken 12AU7 ECC82 rør

Pultec lyden

i 1981 ønsket Gene Shenk å pensjonere seg. Han prøvde å få solgt firmaet uten hell. Firmaet ble dermed nedlagt. Heldigvis – på begynnelsen av 2000 tallet var det noen entusiaster som tok tak i det gamle designet.

Men, hva er det som gir den karakteristiske Pultec lyden? Ifølge Steve Jackson – hjernen bak de ‘nye’ Pultec utgavene – er det transformatorene, rørforsterkeren, de brede eq kurvene og de valgte frekvensene. I tillegg er byggekvaliteten fortsatt svært så bra.

Tre seksjoner

Enheten kan deles inn i tre seksjoner hvor bassfrekvens delen er en shelving EQ med fire frekvenser tilgjengelige – 20Hz, 30Hz, 60Hz og 100Hz. Du kan booste maksimalt 13.5dB og kutte (attenuate) 17.5dB. Siden både boost og cut frekvensen overlapper er det mulig å lage noen interessante EQ kurver som er helt spesielle for denne type EQ.

Til toppfrekvensene har du en peak EQ tilgjengelig med syv senterfrekvenser – 3khz, 4khz, 5khz, 8khz, 10khz, 12khz og 16khz. Disse kan du heve opptil 18dB. Du har også en Bandwith kontroll som endrer Q kurven fra smal til bred. Du kan i tillegg kutte frekvensene ved 5khz, 10khz og 20khz. Til denne oppgaven er det valgt et shelving filter. Du kan kutte (attenuate) 16dB. Sliter du med hard digital topp anbefaler jeg at du tester dette filteret.

trix_eqp-1a

‘The low end trick’

Siden du kan heve og senke samme frekvens er et av de mest kjente tekniker triksene å benytte EQP-1A til å booste og kutte basstromme på samme frekvens. Setter du boost til 3 og cut (attenuate) til 3 ved 100Hz får du en dip lenger opp noe som kan være akkurat det du trenger og helt spesielt for denne type eq. Litt sprøtt å tenke på siden man originalt ikke anbefalte å booste og kutte ved samme frekvens.

‘The Top end trick’

Et annet triks er å tilføre en boost ved 16khz som gir deg masse herlig luft. Funker fint og mye brukt bl a på vokal.

Plugins

Det har kommet mange gode plugins versjoner etterhvert. Waves PuigTec EQP-1 og UAD Pultec Passive EQ Plug-In Collection har vært på markedet noen år nå, mens Lindell Audio lanserte PEX-500 nylig. Lindell Audio lager også hardware versjoner i 500-formatet. 

Oppsummert

Pultec EQP-1A hadde Program Equalizer med i navnet og er ypperlig til bruk på et ferdig innspilt signal. Den var ment til å benyttes som et siste ledd, som en type mastering-eq. Med sin nydelig silkekarakter og svært musikalske lyd kan den selvfølgelig også benyttes i innspillingsfasen. Når du i tillegg kan du skape helt særegne eq-kurver som med ‘The Low End Trick’ er det ikke rart at denne eq-en er elsket av både musikere og teknikere den dag idag.

4 kommentarer til “Studioklassikeren – Pultec EQP-1A Program Equalizer

  rip777 said:
  10. april 2020, kl. 08:22

  Hei Mikkel, hva tror du om denne? (mistenkelig billig?🤔)

  https://evenstadmusikk.no/klark-teknik/1102657/klark-teknik-eqp-kt

  Mvh
  Reidar (old friend😎💕)

   Mikkel Schille responded:
   10. april 2020, kl. 10:27

   Hei Reidar.
   Jeg har ikke testet en selv, men er nysjerrig. Har en kompis som kjøpte KT 2A og han er veldig happy.
   Si ifra hvis du sjekker den ut!

   -Mikkel-

    rip777 said:
    12. april 2020, kl. 15:28

    Ok, jeg tenker på sikt å kjøpe to og bytte til bedre rør, tror trafoene er mer enn bra nok selv om Midas får dem bygget i Kina, er jo bare jern og kobber uansett!😄
    Bruker UAD sine pluss UAD Massive Passive til mastering låter fint når jeg sammenlikner med min kompis sin fysiske Massivo, som jo selvfølgelig låter litt mer åpent og organisk. UAD er fantastiske saker, har over åtti av dem, (kjøpt litt etter litt siden beg. av 2000-tallet fa UAD1 tiden ig frem til i dag)
    Ok Mikkel, hyggelig å høre fra deg,
    ønsker deg god påske!
    Mvh
    Reidar

    Mikkel Schille responded:
    12. april 2020, kl. 16:24

    Smart. UAD-tingene låter knallbra. Tusen takk – god påske til deg også Reidar.)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..