Alan Dower Blumlein – mannen som oppfant stereo endelig hedret

Posted on Updated on

Du fikk kanskje med deg Grammy® utdelingen tidligere i år. Den store vinneren ble Adele som hanket inn Album of the year, Record of the year og Song of the year. Men – i år ble også en mann litt utenom det vanlige hedret.

Et geni

Dette er historien om den geniale engelske oppfinneren Alan Dower Blumlein, som reddet millioner av mennesker under andre verdenskrig. Dessverre har hans innsats gått de fleste hus forbi, trolig fordi han døde i en tragisk flyulykke så altfor ung.

Alan Dower Blumlein døde dessverre bare 38 år gammel da flyet han var med styrtet under en testflygning i juni 1942. Blumlein hadde en nøkkelrolle i utviklingen av britenes overlegne flybårne radar system.

Men, dette var ikke det eneste Blumlein ble kjent for. For forelderene var det nok  liten tvil om hva han skulle bli for som syv-åring, etter å ha reparert dørklokka hjemme, presenterte han en faktura for faren hvor det stod Alan Blumlein – Electrical Engineer.

Han søkte i alt 128 patenter og var en sentral figur i utviklingen innen telekommunikasjon, TV, i innspillingen av lyd og som nevnt, svært viktig i utviklingen av radaren.

Cutter Head & Moving Coil mikrofoner

I 1929 begynte han i Columbia Gramophone Company. Her oppfant han en ny måte å gravere plater på som forbedret lyden dramatisk. I tillegg utviklet han en serie med mikrofoner som ble tatt i bruk i studioene til både BBC og EMI.

Stereo

Men, for meg er han viktig fordi det var han som oppfant stereo – eller binaural sound som det heter. Historien forteller at i 1931 var Blumlein på kino med sin kone og irriterte seg over at ikke lyden fulgte med skuespillerne som beveget seg frem og tilbake på lerretet. Høyttalerene var plassert i midten og han syntes det var unaturlig når skuespilleren snakket på høyre eller venstre side. Han sendte inn en søknad om patent 14 desember 1931 og den ble godkjent 14 juni 1933 og er lagret som – UK patent number 394,325

I 1934 tok han opp Mozarts Jupiter Symfoni i Abbey Road Studios i London med sin vertikal-laterale innspillingsteknikk. Denne opptaksteknikken brukes den dag i dag og kalles rett og slett Blumlein konfigurasjon eller  Blumlein pair og er enkelt forklart en teknikk der du bruker to (ribbon) åttetallsmikrofoner som er plassert 45° off-axis til lydkilden og 90° off-axis i forhold til hverandre.

TV

I 1933 ble Alan Dower Blumlein sterkt innvolvert i utviklingen av TV og bidro med flere oppfinnelser innen denne teknologien. Han var med i utviklingen av TV-systemet som hadde 405-linjer (Marconi-EMI systemet). Dette ble utviklet for BBC Television og tatt i bruk fra starten av tv-sendingene i 1936.

Radar

Blumlein ble drept i 1942 i en flystyrt som ødela protypen til radarsystemet hans – H2S. Dette hemmeligholdte systemet kunne lokalisere og oppdage mål fra lufta uavhengig av værforholdene. Nyheten om hans død ble lagt lokk på, fordi dette var en katastrofe for engelskmennene. Heldigvis klarte et nytt forskerteam å ferdiggjøre systemet. Det er liten tvil om at radaren hjalp til med å forkorte krigen betydelig.

Svært detaljert bok om livet til Alan Dower Blumlein

Egen Grammy

Som en av det 20de århundredets store oppfinne ble han i år endelig tildelt en Grammy posthumt av The Recording Academy – 75 år etter hans død. For to år siden ble han også hedret med en plakett i Abbey Road Studios og en ved hjemmet hans i Ealing, en forstad til London

Film?

I fjor ble det laget film om den engelske matematikeren Alan TuringThe Imitation Game. Dette var mannen som løste Enigma koden. Filmen er forøvrig regissert av norske Morten Tyldum.
Det ligger i kortene at det snart blir laget film om Alan Dower Blumlein også. Hans innats for britene og de allierte under andre verdenskrig er betydelig og det faktum at han rett og slett oppfant stereo, bør definitvt bane vei for en spillefilm med denne spennende karakteren i hovedrollen.

 

Kilder – The Life and Works of A.D.B.‘ by Robert C. Alexander, Wikipedia

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..