Studioklassikeren – Royer 121

Posted on Updated on

R-121inbox_LG
Royer R-121

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I Mikrofonguiden Del 3 gikk vi igjennom mikrofontypen som har gjort et realt comeback de siste årene; nemlig ribbon- eller båndmikrofonene. i 1997 fikk plateprodusenten Joe Barresi teste en helt ny mikrofon uten navn på et up and coming band som faktisk heller ikke hadde noe navn på den tida. Mikken ble brukt på gitarsporene. Sporene ble beholdt og ut kom en en plate med bandet som ble kjent som Queens of the Stone Age. Og mikken… den ble kjent som Royer 121. Er det én mikrofon som har vært viktig i comebacket til båndmikrofonene, så er det Royer R-121.

Litt historie

i 1998 hadde de fleste sluttet å spille inn på tape og begynt å spille inn digitalt til harddisk. Det som skjer når du erstattet tapemaskiner med (dårlige) digitale konvertere, er at toppfrekvensene i mikrofonene kommer mye tydligere frem. Tape maskerer eller myker jo opp transienter og skarpe lyder. Etter å ha lest at Sir Eddie Kramer alltid spilte inn Jimi Hendrix gitarkabinett med båndmikrofoner skjønte herrene David Royer og John Jennings hvilken vei de burde gå med deres nye firma. Nemlig å lage båndmikrofoner. Nylig feiret de 15 års jubileum og i 2013 ble de tildelt en Technical Grammy for deres bidrag til bransjen med en redesignet klassiker med en analog lyd som utfyller dagens digitale hverdag perfekt.

BSw_marshallr-121_2_LG
Royer R-121 på et Marshall kabinett

 

Royer 121 på et gitarkabinett. Låter fantastisk. Royers R-serie båndmikrofoner har åttetalskarakteristikk og har litt forskjellig lyd på forsiden og baksiden. Dette gjør dem veldig fleksible. Men, husk plasseringen har stor betydning!

 

 

 

 

R_121_brass
Arturo Sandoval

 

 

Den kjente kubanske trompetist Arturo Sandoval med en Royer 121. Båndmikrofoner gir en mykere mer behagelig lyd spesielt bra på skarpe lydkilder som f eks trompet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Royer 121 er egentlig en ganske straightforward designet båndmikrofon men laget av moderne sofistikerte materialer. David Royer, som er lettere autistisk, er et geni av en oppfinner og Ifølge Royer er alle mikkene i R-seriens store fordel at aluminiumsbåndet er flyttet nærmere fronten, der  hvor logoen er. På denne måten får båndet større rom til å bevege seg i det magnetiske feltet og klarer derfor å gjengi hele frekvensområdet selv ved kraftige lydnivåer/SPL. Dette er vesentlig del av magien til Royer mikrofonene og oppfinnelsen er patentert  (Patent # 6,434,252).

Her en video om Royer Labs og båndmikker fra GRAMMY utdelingen i 2013:

Dette gjør også at mikkene låter forskjellig på forsiden og baksiden. Baksiden har en litt spissere lyd. Dette var egentlig bare hell i uhellet og ikke noe Royer planla da han designet mikkene.

Forskjellen på foran og bak er subtil, men nyttig når du skal spille inn akustiske instrumenter, vokal eller lyder som trenger litt ekstra topp-end. (PS! Lytt med headset:-)

Lydeksempel:

Her kan du høre akustisk gitar spilt inn med Royer 121 – forsiden

Her kan du høre samme gitar spilt inn med Royer 121 – baksiden

Litt teknisk:

Royer 121  har et 2,5mikron tykt aluminium bånd. Den har åttetallskarakteristikk og utgangsvolum som en dynamisk mikrofon, men uvanlig for båndmikrofoner så tåler den høye lydtrykk. Faktisk over 130dB. Den har også en imponerende frekvensrespons, spesielt hvis du sammenligner den med gårsdagens båndmikker: 30Hz-15Khz +-2dB. Egenstøy er 14dBA.Det er stille, og gir den et dynamikk område på over 120dB. Mikken kommer i en stilig boks i nydelig treverk.

barresi
Joe Barresi. Photo©MixMagazine

 

 

«Royer ribbons are amazing! Big, big drums, and great bottom on guitars.»
Joe Barresi (Tool, Queens of the Stone Age, Bad Religion, Melvins, L7, Weezer)

 

 

 

 

 

 

BSw_brucemarshall_2_LG
Bruce Swedien. Photo©RoyerLabs

 

 

Lydteknikerguru Bruce Swedien er en av mange kjente lydteknikere som digger båndmikrofoner. Trykk her for å høre hva han har å si om dem. På bildet til venstre med Royer R-121 og Marshall amp/kabinett.

 

 

 

Royer R-121 kan brukes på:

Lyd

Royer 121 låter varmt, silkemykt og veldig naturlig. Akkurat som en båndmikrofon skal låte. Men den låter i tillegg moderne. Den har faktisk mer top enn Shure SM57. Ypperlig til gitarkabinetter, hi-hat, blåsere og i noen tilfeller vokal. R-121 kommer også i en Live versjon hvor båndet e litt tjukkere, 4mikron tykt. Burde tåle livet på veien bedre. Låter litt mørkere enn originalen. Royer gir livtidsgaranti på mikkene sine og første bytte av bånd er gratis.

Sjekk ut denne videosnutten med tekniker Ross Hogarth om hvordan han jobber med R-121 og hvordan han plasserer gitarmikker:

Norsk importør av Royer mikrofoner er Prolyd. Du kan kjøpe mikkene her

Svensk importør er Golden Age Music. Du kan kjøpe mikkene her

Royer Labs hjemmeside finner du bøtter og lass med bra innspillingstips med båndmikker.

 

Billigere alternativer

R92_full
AEA R92

 

AEA lager praktfulle båndmikrofoner og R92 er et billig og bra alternativ. Den har redusert proximity effect og er optimalisert for nærmikking. Har også forskjellig lyd foran og bak som kan beskrives med «crisp» foran og «smooth» på baksiden.

AEA R92 koster litt over 6.000.-NOK. Et varp:-)

 

 

 

 

 

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

r101_in_mount
Royer R-101

 

Royer Labs har selv lansert en variant som er mer enn 40% billigere enn R-121, R-101. Selv om den låter litt annerledes enn R-121, har den mange av de samme gode kvalitetene til storebroren. I enkelte amp/kabinett oppsett kan den faktisk funke bedre. Ypperlig også til spiss vokal og blåsere.

Koster 7.995.-NOK

 

 

 

 

 

 

 

 

 

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

GAM R1
Golden Age Music R1 mkII

 

Golden Age Project R1 mkII er en passiv båndmikrofon som er utrolig bra til prisen. Har den naturlige lyden som kjennetegner båndmikrofoner og passer godt til vokal og gitarkabinetter.

Har fått knallbra kritikker og er uslåelig til prisen. Koster ikke mer enn 1.595.-

 

 

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

GAM R1Aktivmk3
Golden Age Project R1 Active Mk3

 

Golden Age Project R1 Active mk3: Er samme mikken som R1 mkII men i aktiv versjon og trenger phantom power. Denne mikken ble fort en favoritt hos Sound on Sound når de testet den mot flere av de kjente båndmikrofonene som er med i denne artikkelen.

ikke så kresen på preamp som lillebroren og kan brukes med lengre kabel fordi den er aktiv.

Ypperlig til vokal og som overhead mikrofon gjerne i stereo. 1.995.- pr. stk.

——————————————————————————————————————————————————————————————————

Ønsker du flere lydeksempler kan du boltre deg her med i alt 58 videoer med deilig Royer lyd her. Enjoy!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..