Dagens tips #34 – Kanskje det viktigste tipset

Posted on

Det finnes mange gode tips rundt innspilling, miksing og mastering. Her er et tips jeg ikke kan gjenta ofte nok og kanskje det viktigste tipset av alle. Det handler ikke om plugins, hardware, innspilling eller miksing. Men, det utgjør en utrolig forskjell på sluttresultatet ditt.

Kanskje det viktigste tipset

Uansett hva slags type rom du jobber i – lite eller stort – så anbefaler jeg at du tar dette tipset på alvor! 

Lær deg studiomonitorene, rommet og ikke minst – lær deg hvordan du vil at miksene dine skal låte. Dette er et av de viktigste rådene du kan følge. Vet du ikke hvordan høyttalerne og rommet ditt fungerer, hjelper det ikke med all verdens plugins, miksetips eller studiomonitorer i hundretusenkronersklassen.

Det hjelper ikke med all verdens utstyr, hvis du ikke forstår lytteomgivelsene dine

Hvordan lærer jeg dette?

Dette lærer du deg ved å lytte, lytte, og lytte.

Lytt så mye du kan til favorittartistene dine. Hør så på de samme låtene i andre settinger. I andre rom og på andre høyttalere. 

Hvor forskjellig låter det egentlig. Den kicken du elsket på bilstereoanlegget, hvordan låter den egentlig på studiomonitorene dine? Den feite bassen på EDM-låta til favorittartisten din. Hvordan fungerer den der du mikser? Hvor mye topp er det i miksen din på andre høyttalere?

Et eksempel

Jeg og mange med meg elsker trommelyden til supertrommis Steve Jordan på John Mayer albumet «Continuum«. Låta «Vultures» låter grisefett i bilen og i stua. Men, hvordan låter det hele på studiomonitorene mine?

Annerledes er svaret. Skarptromma er fortsatt deilig fet, med masse rundt 150-200Hz. men, basstromma – den er betydelig mindre her i studioet enn andre steder. Du hører godt at vedkommende som har mikset har peiling. Den ligger deilig og helt riktig balansert i lydbildet. Definitivt ikke overdøvende, mer som en støtte for bassen til Pino Palladino.

Jobb lengre uten referanselåter

Jeg har messet om hvor viktig det er med referanselåter mange ganger her, men jo bedre du lærer deg studiomonitorene å kjenne, jo lettere blir det å jobbe uten referanser. Referanselåter er superviktig, men for å lage din egen sound, er det også viktig å kunne jobbe og mikse uten alltid å måtte ty til referanser.

Referanselåter er superviktig, men for å lage din egen sound, er det også viktig å kunne jobbe og mikse uten alltid å måtte ty til referanser.

Bruk tid på å avmystifisere lytteomgivelssene

Men, aller først må du bruke tid. Mye tid, på å avmystifisere lytteomgivelsene dine. Det hjelper deg til bedre mikser og at disse låter bedre også i andre omgivelser. Og det er det vi ønsker!

Dette er også grunnen til at nærfeltsmonitorene har blitt så populære. Det var Yamaha NS10 som startet det hele på slutten av 1970-tallet. Musikkprodusentene hadde begynt å jobbe i mange forskjellige studioer og de hadde rett og slett ikke tid til å lære seg lyttingen der. Derfor ble løsningen å ta med sitt eget sett med nærfeltsmonitorer. Etterhvert sto NS10 instalert i de fleste store studioene rundt om i verden.

Oppsummert

Mange synes nok dette er småkjedelig og mange slurver og mikser i vei på måfå. Men – det er her vi skiller Clinton fra Bush folkens! Legge inn en innsats, og belønningen er stor.

Husk at det er bevist at de beste musikerne er gode lyttere. Gode til å lytte til omgivelsene. Det samme gjelder innen musikkproduksjon. Du være god til å lytte. Som i dette tipset – god til å lytte og god til å forstå hvordan dine egne mikser funker i andre settinger!

Dette blir siste artikkel i 2019, så jeg benytter sjansen og ønsker deg med dette – et riktig godt nytt år!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..