Litt historie, Mikrofonen

Litt historie

På 1800 tallet ble det gjort svært mange oppfinnelser som skulle endre dagliglivet vårt. Også innen lydteknikk. Spesielt på slutten av århundret skjedde det spennende ting. Thomas Edison, Nikola Tesla, Guglielmo Marconi, Alexander Bell og Emile Berliner var noen av oppfinnerne som kjempet om å være først med sine oppfinnelser. Det har tidvis vært stor krangling mellom disse og i mange tilfeller så har domstoler vært nødt til å avgjøre hvem som var den rette oppfinner og hvem patentene skulle tilfalle.

Når det gjelder mikrofonen, så har det vært diskutert hvem av Edison, Bell og Berliner som oppfant denne. For å kunne tale til en større menneskemengde var det et behov for å kunne øke volumet til den som skulle tale og nødvendigheten av en mikrofon økte. Mikrofonen ble først utviklet til bruk i telefonen som Bell patenterte i 1876. Det var Emile Berliner som sto for oppfinnelsen. Denne kjøpte Bell av Emile Berliner for 50.000$. Edison og Berliner ønsket begge å forbedre lyden og oppfant og utviklet kullkornmikrofonen i 1877 med en måneds mellomrom. Her var det Edison som vant retten til patenten. Kullkornmikrofonen ble videre utviklet og brukt i telefoner helt frem til 1960 tallet.

1900 tallet

Verdens første radiosending ble gjort i 1910 på Metropolitan i New York. Da ble det benyttet en kullkornsmikrofon Utover 1900 tallet ble mikrofonene forbedret og det var i 1916 at den første kondensator mikrofonen så dagens lys. Den ble oppfunnet av en av teknikerene på laboratoriet til Bell, Edward C. Wente. Tidlig på 1930 tallet ble den første båndmikrofonen (Ribbon microphone) introdusert. Den var det en mann med svenske foreldre, Harry F. Olson som utviklet. Behovet for bedre mikrofoner innen film og radio og tv bransjen, gjorde denne mikrofon typen svært populær. Olson jobbet for RCA og forbedret mikrofonens evne til å plukke opp lyd mere direkte ved å gjøre endringer i opptaksmønsteret/pattern. Han var en eksepsjonell herre og har flere enn 100 patenter, bl a de kjente og svært lekre RCA 44 og RCA 77 mikrofonene, som har fått en oppblomstring i det siste. Sjekk ut AEA mikkene.

Båndmikrofon
RCA 44 båndmikrofon

 

 

 

 

 

 

 

 

På 1950 tallet ble man mer og mer opptatt av High Fidelity (høy troverdighet) og behovet for bedre mikrofoner økte. Neumann U47 var en slik mikrofon. Den endret alt. Den ble også solgt som Telefunken U47 som distribuerte den, og produsert av Neumann mellom 1949 og 1965. George Martin, produsenten til The Beatles, anser den som sin favoritt mikrofon. Også Bruce Swedien, mest kjent som lydteknikeren til Michael Jackson sverger til denne. I 2003 arrangerte jeg et lydseminar i Sarpsborg med Mr. Swedien, og han ble oppriktig rørt hver gang han snakket om sine to U47er. Mikken ble laget i en lang og en kort versjon (240mm vs 200mm) og i ca 5000 eksemplarer. Skal du ha en i topp stand må du fort ut med 40-60.000.- kroner. De senere årene har det kommet flere gode kloner på markedet. Sjekk ut  Wunder Audio, Peluso og Korby

Neumann U47
Neumann U47
The Beatles & U47
The Beatles & U47

 

 

 

 

 

 

 

 

 

På 1960 tallet ble Elektret mikrofonen lansert av to teknikere på Bell Laboratoriet i 1962, Gerhard Sessler og Jim West. De gir god lyd, er enkle å bruke og relativt billige. De beste kan matche gode kondensator mikker. Brukes mye i som mygger i TV. Det produseres mer enn 1 milliard elektret mikker i året, så de har blitt utrolig populære.

Shure Brothers lanserte de dynamiske mikrofonene SM57 i 1965 og  SM 58 i 1966. Alle amerikanske presidenter har talt i et par SM57 i Det Hvite Hus siden Lyndon B. Johnsen. SM 58 har vært en bransjestandard i mer enn 40 år og er fortsatt manges førstevalg som vokalmikk til konsert bruk.

Shure SM58
Shure SM58
Shure SM57
Shure SM57

 

 

 

 

 

 

Til slutt en video fra Abbey Road i London hvor vi ser Neumann mikker i bruk med The Beatles :


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..