Basic EQ – Bassgitar

Posted on

Å få bassgitaren plassert riktig i miksen er noe mange av oss sliter med. Med en EQ kan du forme lyden og tilpasse den til de andre instrumentene. Nysjerrig på flere basstips – sjekk ut disse.

Av – Mikkel Schille

Intro

Bassinstrumenter – akustiske, elektriske og elektroniske – har stor betydning i dagens musikkproduksjon. Får du ikke bassområdet til å funke, er sjansen stor for at mye av morroa forsvinner. Det kan faktisk gå så ille at hele miksen din kollapser og du må starte på nytt (hvis du orker)

Innspilling

For å få bra basslyd er det en del faktorer som bør stemme. Åpenbare ting som å bruke en bass som er jevn i bånda, som ikke fremhever eller demper enkelttoner og som heller ikke har sønderspilte strenger hjelper.

DI eller bassamp?

Har du i tillegg en god kabel og en DI-boks av bra kvalitet er du langt på vei. Personlig liker jeg også å mikke basskabinettet. Finn en mik som klarer å takle dypbass uten forvrengning som samtidig gir deg klarhet og punch.

Du bør teste både dynamiske mikker som AKG D112, Audix D6 og Shure Beta 52, men en nøytral kondensator kan være det rette valget i mange tilfelle. Men, vær på vakt – ikke sett den for nærme selve høyttaleren pga lydtrykket. Mikken kan rett og slett ødelegges. Trnger du å gå nærme hjelper det å vinkle mikken i forhold til kabinettet.

radial_pro_di
Radial ProDI er en finfin DI til bassgitar

Lyden fra basskabinettet tilfører liv til den ofte litt flate lyden DI-bokser gir. Du kan lese mer om valg av DI-bokser her. Og husk – sjekk fasen når du bruker mer enn to kilder.

EQ Guide

Det er ganske enkelt å huske frekvensområdet til en 4-strengers bass. Grunntonene ligger fra ca. 40Hz til ca. 400Hz og overtonene strekker seg til 4000Hz.

‘En 4 strengers elekrisk bassgitar har et frekvensområdet som strekker seg mellom 40 og 4000Hz’

Den dypeste E-strengen på en firestrengers bassgitar svinger ved 41Hz. Går du to oktaver opp (en oktav=dobling av frekvens) ligger den på 165 Hz. I dette området ligger mye av sjelen i en bassgitar og man skal være nøye med hvor mye man legger på eller trekker fra akkurat her.

Har du behov for kutte rundt 150-160Hz kan grunnen rett og slett være at bassen er for høy og du derfor bør senke volumet på denne kanalen. Les mer om dette her

bass_4_5
4 eller 5 strenger – that’s the question. Foto: Fender

Enda dypere

5 og 6-strengs basser går enda dypere. De har en ekstra B-streng og laveste tone her vibrerer ved 31Hz.

High Pass Filter

Bassfrekvensene i området under 40Hz kan ødelegge mer enn å gjøre mye nytte for seg. Jeg anbefaler deg derfor å legge et high pass filter på rundt 40Hz og sjekke om det hjelper. I mange tilfeller kan du faktisk trygt kutte enda høyere.

Blir du kvitt det ubrukelige grumset får du også mer headroom i miksene dine

30-50Hz

 • For mye og lyden blir flabbete
 • Greit å fjerne ved mer up-tempo låter
 • For mye i dette området kan drukne basstromma

50-100Hz

 • Legg på her for mer fylde
 • For mye og miksen ‘gror igjen’

100-200Hz

 • Mye av sjelen i bassen ligger i dette området
 • Ikke minst rundt 140-170Hz
 • Sjeldent behov for mer, men ikke fjern for mye

200-300Hz

 • Område som fint kan kuttes for mer klarhet
 • Kutt du her rydder det opp i lydbildet

600-1000Hz

 • Mye av selve tonen i en bass ligger her
 • Å legge på litt i dette området får frem bassen i miksen

2kHz-5kHz

 • Mange liker en distinkt bass
 • Let i dette området for mer punch og attack

5kHz og oppover

 • Sjeldent behov for å legge på her
 • Funker ofte å runde av litt

Frekvensområdet skjematisk

Som du ser av skjemaet under – grunntonene på en bassgitar går til opp til 4-500Hz og overtonene strekker seg ikke lenger enn 4-5kHz. Dette er grunnen til at det lite å vinne på å legge på mye over 5kHz. Ved å runde av litt i toppen er det lettere å plassere bassen i miksen.

bassfreqrange

Det vi også kan lese ut av dette skjemaet er at det er flere instrumenter som potesielt kan interferere med bassen. Piano og gitar er klare kandidater, men det er basstromma som (regel) er det eneste instrumentet som ligger å pumper i samme området hele tiden.

Derfor er det så viktig at bassister og trommiser ‘finner hverandre’ spillemessig. Du har vel hørt vitsen hvor bassisten spør trommisen – «Hva er en synkope? hvor trommisen svarer tørt – du er en synkope»

Flere tips

 • Husk å skru Eq i kontekst – ha i det minste trommene oppe
 • Når du skal legge på – legg på med bred Q
 • Ikke glem å sjekke basslyden på et godt headset
 • Sjekk også dette EQ-tipset for å tightere bass & basstromme

Oppsummert

En elektrisk bassgitar har frekvenser som ligger mellom 40Hz og 4Khz og selv om vi tenker at vi er i bunnen av frekvensområdet er det greit å huske at en el-bass strekker seg oppover i frekvensområdet. Husk at trommene og trommisen er bassen og bassistens beste venn. Spill med hverandre ikke slåss mot hverandre. Det funker sjeldent – verken musikalsk eller lydmessig.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..