Studioklassikeren – Yamaha NS10

Posted on Updated on

Det er vel knapt noen høyttaler som er mer omdiskutert enn Yamaha NS10. Ofte referert som «den viktigste høyttaleren du ikke har hørt om». Du kan elske eller hate den, men sannheten er at fortsatt sverger mange ledende musikkprodusenter til å bruke et sett når de mikser. Hva er det med denne midt på tre høyttaleren som har gjort den til en bransjestandard?

yamaha-ns-10m

Litt historie

Yamaha NS10 var i utgangspunktet en hi-fi høyttaler designet av Akira Nakamura og lansert i 1978. Den er i dag like lite teknologisk spennende som da den kom. Eneste oppsiktsvekkende med den er det hvite bass/mellomtone elementet.

At Yamaha NS10 ble populær skyldes i stor grad den kjente amerikanske produsenten Bob Clearmountain. Rundt 1980 kom det en ny rase med freelance produsenter som jobbet i mange forskjellige studioer. De kjente ikke høyttalerne som var installert der og løsningen for dem ble å ha med seg et eget sett med studiomonitorer som låt rimelig likt overalt.

Clearmountain brukte den første hi-fi versjonen av Yamaha’ene. Han syntes de var for brighte og tapet derfor servietter over diskantene. Andre produsenter på østkysten av USA begynte å bruke samme trikset og etterhvert tok salget av for Yamaha.

Yamaha NS10M Studio

Etter at Yamaha fikk nyss om at NS10 var blitt en hit som studio monitor, lanserte de en oppfølger nemlig NS 10M Studio. Her var diskant problemet løst med ny tweeter og nytt delefilter. NS 10M Studio kunne nå brukes liggende, altså horisontalt, så logoen på høyttaleren ble snudd 90°. Høyttaleren fikk også nye bedre terminaler.

Elske eller hate?

Så hva er det med denne høyttaleren som gjør den så spesiell? ikke låter den spesielt bra, ikke er den særlig nøyaktig og lange jobbøkter på den, det er ganske så slitsomt.

Rent fysisk er det en trykkammerhøyttaler på ca 11 liter, den er 2 veis passiv (trenger forsterker) med et 1 3/8″ diskantelement og et 7″ basselement.

Ser du på frekvenskurven er Ikke den spesielt imponerende. Den har en kraftig boost ved 1500Hz, har mye øvre mellomtone og det er ikke mye bass å skryte av heller. Dette er definitivt høyttaleren du enten elsker eller hater.

Et av hovedargumentet til de som sverger til NS10 er at «låter det bra på NS10, låter det bra overalt ellers også». Jada, NS10 er en vanskelig høyttaler og det er slettes ikke lett å få mikser til å låte bra dem. Hører du på en dårlig innspilling låter det virkelig crappy på NS10. Den er så avslørende at du faktisk jobbe hardere for å få det til å låte bra.

Yamaha NS10 er etter min oppfatning den rake motsetningen til Genelec 1031. Genelec 1031, som senere selv ble en bransjestandard, har en «innebygget» hengekøye og låter behagelig og hi-fi aktig. Mikser på den låter bedre enn i virkeligheten og den rett og slett lurer deg til å gjøre litt mindre enn om du jobbet på Yamaha NS10.

Men hvorfor brukes den fortsatt?

Ja, hva er det med NS10 som gjør at den fortsatt brukes? Det viser det seg at i målinger gjort med høyttalerene liggende oppå mikseren (som er der mange har dem) blir frekvensresponsen forbedret og i to andre viktige tester er NS10 faktisk overlegen andre tilsvarende høyttalere; i evnen til raskt kunne starte og stoppe på et gitt lydsignal. I tillegg har den også ultralav forvrengning. Dette er faktorer som er kjempeviktige for nøyaktigheten til en høyttaler.

Yamaha NS10 blir brukt fordi den får jobben gjort uten å låte spesielt bra eller behagelig. Den trenger jo ikke brukes som hovedmonitor, men som et supplement til andre høyttalere som du crossjekker på med jevne mellomrom. Den er ganske outstanding å mikse vokal på og til å plassere instrumenter i forhold til hverandre i en miks.

Tips – Selv om mange snakker om at NS10 har «The rock’n roll punch», anbefaler jeg at du lytte til dem på et middels til lavt nivå når du mikser. Det er der låter absolutt best!

Yamaha lanserte en ny serie

HS serien 2I 2001 sluttet Yamaha å produsere NS 10M, og de har lansert en helt ny serie – HS-serien. Dette er aktive monitorer. Andre generasjon av HS serien ble lansert på Frankfurt Messe i 2013 og kommer i en 5″ versjon (HS5) en 6,5″(HS 7) en 8″ (HS8) og en sub HS8S. De er alle aktive høyttalere (innebygget forsterker). Du kan få de i sorte og helhvite utgaver.

Jeg har testet HS7 i studio noen dager og førsteinntrykket er at den definitivt minner om NS 10M Studio, men den låter også mer moderne.

Yamaha NS 10 er et veldig godt eksempel på hvor viktig det er å lære å kjenne høyttalerne du har tilgjengelig. Ingen høyttaler er perfekt. Ingen. Alle har de sine små finurligheter og hemmeligheter. Det er ikke alltid det lønner seg å kjøpe nytt bare fordi man tror det vil låte bedre, men fristende… jupp, det er det:-)

Her er en video som viser intervjuer med brukere av HS serien og muligheter du har med eq settings und so weiter:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..