Norske studioer – Nidaros Studio, Trondheim

Posted on Updated on

Nidaros_StudioTekst: Mikkel Schille

I dag starter en helt ny artikkelserie her på Schilles LydBlogg. Opp gjennom årene har jeg jobbet i og ikke minst jobbet med musikk fra mange lydstudioer rundt om i Norge. I serien Norske studioer reiser jeg rundt og besøker noen av dem. La oss starte med ett av de aller beste studioene som noensinne er bygget i kongeriket – Nidaros Studio – i Trondhjem


Tøff bransje

I Norge har det blitt bygget mange fine lydstudioer opp gjennom årene. Noen av dem har dessverre gått dukken pga alle omveltningene i bransjen, men heldigvis har noen klart overgangen. Nidaros Studio er ett av disse studioene.

Nidaros_innspillingsrom
Innspillingsrommet i Nidaros Studio med Ronny Wikmark og Mikkel Schille

Musikkhistorie

La det være klart med en gang – dette studioet oser av musikkhistorie. Norsk musikkhistorie. Siden starten i 1979 har omtrent alt som kan krype og gå av storheter i norsk musikkliv gjort plater her.

Jeg nevner  i fleng – DumDum Boys, Åge Aleksandersen, TNT, Stage Dolls, The Kids, D.D.E., Dance With A Stranger, Espen Lind, Sigvart Dagsland, Bjørn Eidsvåg, Jan Garbarek, Arve Tellefsen, Morten Harket, Knutsen & Ludviksen, Sissel Kyrkjebø, Tre Små Kinesere, Sondre Lerche, Jahn Teigen….Du skjønner sikkert tegninga. Og i tillegg kommer alle mindre kjente band og artister fra hele Norge som også har gjort innspillinger her (se mer her)

Flere utenlanske artister har også vært innom. Artister som Ian Hunter (Mott the Hoople), Dee Dee Bridgewater og Violent Femmes har jobbet her. Til og med selveste Ray Charles har gjort skive i dette lydstudioet. Dessuten – visste du at monsterhiten «Words» til FR David er gjort her i Fossegrenda den også?

Ronny_Mikkel_Mikser_BW3
Wikmark og Schille utveksler røverhistorier ved den gedigne SSL mikseren

Allsidig og dyktig lydmann

Jeg har en avtale med min gode venn Ronny Wikmark. Han har vært en del av Nidaros Studio i mange år nå. Etter et år på folkehøyskole gjorde han selv noen innpillinger i studioet før han ble oppringt noen år senere av den kjente plateprodusenten Bjørn Nessjø. Etterhvert ble han en del av studio-teamet her. Vi snakker 1996.

Ronny har selv fått flere Spellemannpriser for sine produksjoner og er i tillegg en meget habil tangentmann. Han har vært på veien med bl a Dance With A Stranger og turnerer nå med Stage Dolls

Legendarisk lydstudio

Walls_Of_Fame
Wall of Fame

Dette er virkelig et legendarisk lydstudio. Det første som slår i mot deg er alle gull- sølv- og platinaplatene som henger i gangen ved inngangsdøra. Veggene er i tillegg dekket med bøtter og spann med noble bevis på Spellemannpriser. Her henger den ene klassikeren etter den andre og vitner om at noen har hatt teft. Ordentlig teft.

Rune Nordal

Det er spilt inn over 1000 album her i følge lydtekniker og produsent Rune Nordal. Han er en av de som var med på å starte det hele og har spilt en sentral rolle i studioets historie helt frem til i dag. «Det har blitt gjort overslag som antyder at platene som er spilt inn her har solgt rundt 9 millioner eks» forteller Rune.

Studioet ble kjøpt som en pakke fra et amerikansk firma som het Westlake Audio. De hadde en avdeling i Europa som – naturlig nok – het Eastlake Audio. Gutta var heldige for pundet hadde svekket seg i perioden før de handlet og hele pakka kom på litt under én million kroner. «Studioet kom pakka i containere og det kom 4 snekkere som monterte det hele» forklarer Rune.

Selve studioet

Selve lydstudioet er på totalt 70kvm og har fire rom. Hovedrommet er utrolig behagelig å være i og at akustikken er god er en underdrivelse av dimensjoner. De som selv har prøvd å bygge et studio vet hvor vanskelig det kan være. Deler av dette rommet har marmorgulv og det er rikelig med takhøyde. Rommet oppleves som luftig og åpent.

Nidaros_Innspillingsrommet3b
Nidaros Studio med trommerommet innerst

Det er ingen støy utenfra og både luftkvaliteten og temperaturen er ultra-behagelig. Alt er bygget i kvalitetsmaterialer med eik som hovemateriale. Det gjør at alt virker bunnsolid og du merker at rommene er av sjelden bra kvalitet.

Inne i innspillingsrommet finnes det mange godbiter. Det står et Steinway & Sons flygel her, et vanlig upright piano og du finner også et gammelt Hammond M3 orgel med den supersjeldne 31H Tallboy Leslien.

Kontrollrommet på 45kvm er dunkelt belyst med en herlig atmosfære. Det er faktisk så god luftkvalitet her inne at det forsatt er lov til å røyke her, sier Ronny. Ta en kikk her:

Klassiker

Jeg får en ordentlig omvisning i Nidaros Studio denne februarkvelden. Til og med lageret får jeg stukket nesa innom. Her er det mye moro. Det dukker opp en 24 spors båndspiller av typen Otari MTR-90. «Den er i god stand forsikrer Ronny, den mangler bare en liten del så er den klar igjen. Men, ingen etterspør den lengre.» Litt lenger bak står enda en analog kremspiller – en Studer A80

Vi fortsetter å rote litt rundt og for å være helt ærlig er jeg overrasket over å se alle lydbåndene og harddiskene som står lagret her. Plutselig finner vi gull – vi finner mastertapen til PstereoDumDum Boys’ mesterverk fra 1990. Det er litt snodig fordi jeg husker godt at plata ble mastret på Masterhuset i Oslo da jeg jobbet der. Roger Valstad som gikk bort i 2014 var produsent.

Pstereo
Mastertapen til «Pstereo» med DumDum Boys

Stæsj

Studioet må være et av de best utstyrte lydstudioene i Norge. Som hovedmonitorer står de store passive Urei 813 montert i veggen. Solide saker med 2stk 15″ i hver kasse og en vekt på ca 80kg stykk.

Her finner du også rikelig med de beste mikrofonene på markedet. Neumann U47, Neumann U67 og Neumann U47FET finnes her, men det som tiltrekker min oppmerksomhet er to mikker som står rigget som overheadmikker til trommer. Det viser seg å være to svært sjeldne Neumann mikrofoner i en mindre versjon enn den originale «Hitler mikken» – nemlig CMV 563. Disse har M55 omni hoder montert. Sjelden kost.

Bak den praktfulle SSL 4000G mikseren er rackene som du ser fulle av godsaker. Rett og slett det du trenger for å få det til å låte fett. Her står bl a en ultrasjelden kompressor fra Kongsberg Våpenfabrikk! De hadde en audio avdeling som bygde miksere og som senere ble til de kjente Tore Seem mikserne. NRK fikk laget flere miksere på bestilling hos Seem forteller Rune Nordal

Det store spørsmålet blir – trenger man et så stort studio i 2016? Nei, selvfølgelig gjør man ikke det, men når man har så god plass som her får du en herlig arbeidsflyt. Flere musikere kan uanstrengt spille inn samtidig. Med med eget trommerom er mye gjort og med de to små rommene i tillegg kan vokalister og gitarister enkelt bli med uten overhøring under innspillinger. Stor fleksibilitet med andre ord.

Outboard
Godsaker

Studio 2

Ingenting er som å spille inn i et stort og behagelig studio. Likevel, flere av jobbene i Nidaros Studio blir mikset i Studio 2. Dette fordi det er enklere med recall forklarer Ronny. Dette er hans bule. Og for en bule. Han har nettopp hatt besøk av en stjernetrio fra USA – Jeff Lorber (keyboards), Jimmy Haslip (bass) og Gary Novak (trommer)

Dette er musikere eliteklassen som spiller jazz, fusion og West Coast musikk. Musikerne hadde en søndags-session i hovedstudioet og det skal jobbes videre med prosjektet i Studio 2. Ronny er ikke vond å be og spiller av et par klipp. Det låter rett og slett ultrafett med en bass og trommelyd som ikke er hverdagskost. «Har ikke gjort noe med lyden» smiler Wikmark. «Tror ikke du trenger det heller» svarer jeg mens Genelec’ene varter opp med svært imponerende luftforflytting og haka skyves på plass.

Oppsummert

Det er helt utrolig for meg å være her igjen. Første gang jeg var her og spilte inn musikk var i 1981. Det sterkeste er at studioet er mer eller mindre uforandret. Det blir litt som om tiden har stått stille selv om den jo så definitvt ikke har det.

Jeg synes det er fantastisk at Nidaros Studio fortsatt er still going strong, og jeg håper virkelig at hverken musikere eller plateselskap glemmer denne perlen. Dette lydstudioet og de som jobber der fortjener all den oppmerksomheten de kan få!

Schille_Nidaros_1b
Endelig fikk Schille testet Steinway flygelet i Nidaros Studio igjen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..