Dagens tips #24 – Bør høyttalere spilles inn?

Posted on Updated on

Mange lydeksperter og høyttalerprodusenter hevder at høyttalere trenger en innspillingsperiode for å låte optimalt. Stemmer det?

Intro

Du har akkurat kjøpt deg nye høyttalere, koblet dem opp, fått på favorittlåta – og blitt kjempeskuffa. Mellomtonen skriker, det er altfor lite bass og stereoperspektivet er rett og slett elendig. Slapp av – siden høyttalerene dine er nye, trenger de innspilling. Men, hva betyr egentlig det?

Hvorfor trenger høyttalere å spilles inn?

Å spille inn et par høyttalere kan sammenlignes med å ta i bruke et par fjellstøvler før den lange fjellturen eller et nytt par sko før storbyferien. Det er sjeldent smart å ta med et nytt par som ikke er ‘gått inn’.

På samme måte er det smart å la et høyttalersett spille seg inn, før du skal jobbe seriøst på dem.

Bevegelige deler

Som med det meste av annet mekanisk utstyr, har også høyttalere bevegelige deler som blir mer fleksible og friere med tid. Elementene skal mykes opp og spesielt gummien ytterst – membranopphenget – er stivt og trenger tid for å yte sitt beste. Etterhvert som elementene spilles inn jevner frekvensresponsen seg ut og høyttaleren låter bedre med mykere mellomtone, mer bass og bedre diskant som resultat.

‘Dynamiske høyttalere har bevegelige deler som trenger å mykes opp før de yter optimalt’

Flere teknikker

Det er masse debatt på nettet om hvordan du skal gjøre det og ikke minst hvor lenge du bør gjøre det. Noen kjører støy gjennom høyttalerene andre velger testtoner, mens noen spiller musikk gjennom dem i timesvis. 

running_in_speakersEksempel med fasevending

Fasevending

En metode er å sette høyttalerene mot hverandre med ca 5-10 cm mellomrom og snu fasen på en av dem. På denne måten fases de lavere frekvensene ut og du kan øke volumet sånn at prosessen går fortere også. Naboen slipper billigere unna også:).  Men vær på vakt og følg med på basselementene når du bruker denne varianten.

Alle metodene som anbefales oppnår likevel det samme – driverne mykes opp, lyden blir rundere og fyldigere og perspektivet faller på plass. Under har du min personlige anbefaling.

 

Dynamiske høyttalere har mange bevegelige deler som trenger å mykes opp før de yter sitt beste

Sånn gjør du det

Alle høyttalere bør spilles inn, men selv om de fleste vil høres betraktelig bedre ut er det greit å vite at ikke alle vil endre seg dramatisk. Sjekk manualen om høyttalerprodusenten har skrevet noe om nettopp ditt par.

Jeg anbefaler å spille lavt en liten periode sånn at du varmer opp høyttaleren før du starter selve innspillingsperioden.

Sett en cd eller en spilleliste med låter du kjenner på repeat. Da kan du følge utviklingen mens innspillingen pågår. Unngå høye nivåer – sett volumet på medium – ca 80-85dB – i innspillingsperioden.

Hvor lenge?

En tommelfingerregel er at en dynamisk høyttaler trenger omtrent 100 timer på å bli spilt inn. Du trenger ikke la den stå å spille alle timene i ett strekk – du kan la dem stå på på natta eller i helgen mens du er borte osv.

Normalt holder det med mindre enn 100 timer også. Allerede etter 20-30 timer vil du merke en forskjell. Studiomonitorene jeg har testet her her og her – falt alle på plass etter sånn rundt 50 – 75 timer med innkjøring.

bw_speaker2En dynamisk høyttaler trenger ca 100 timer for å bli spilt inn

Testtoner

Mange sverger også til å bruke testtoner. Du kan få kjøpt cd-er med subbass og sweeps i alle varianter, men de fleste bruker pink noise. I denne artikkelen kan du lese om masteringtekniker Bob Katz som installerer sine nye studiomonitorer.

Måten han spilte dem inn på var med pink noise ved 80dB i 24 timer.

Har ikke testet dette selv for personlig foretrekker jeg å bruke det høyttalerene er ment til – å spille musikk.

Oppsummert

Alle høyttalere trenger å spilles inn og min anbefaling er altså å bruke musikk med forskjellig dynamikk. Selv om det hele går ut på å ‘myke opp’ høyttalerne bør du definitivt unngå fristelsen med å spille for høyt eller feie på med for mye bass. Til tross for at mange aktive studiomonitorer har sikringer, kan du likvel gjøre uopprettelig skade hvis du er uforsiktig. Vær tålmodig – du vil bli belønnet med mye moro etter at innspillingsperioden er gjennomført.

10 kommentarer til “Dagens tips #24 – Bør høyttalere spilles inn?

  Andreas Barsnes Onarheim said:
  30. desember 2016, kl. 22:53

  Aldeles brilliant side dette her. Evig takksam for alle tips eg får og kjem til å få ved å kikke rundt her! 🙂

  Alf Magne Sirevåg said:
  17. mai 2020, kl. 11:03

  Hei! Takk for god informasjon og gode tips! Kva meiner du med «en liten periode» i denne setninga: «Jeg anbefaler å spille lavt en liten periode sånn at du varmer opp høyttaleren før du starter selve innspillingsperioden.»? 🙂

   Mikkel Schille responded:
   17. mai 2020, kl. 12:26

   Mange skrur på høyttalerne første gang og guffer på. Det kan skade elementene, derfor anbefaler jeg at man tar det pent fra starten av:)

    Alf Magne Sirevåg said:
    17. mai 2020, kl. 14:47

    Hei! Takk for svar! Det eg likevel lurer på er kor lang tid du tilrår at ein speler lågt før ein tek til med sjølveinnspelinga.

    Mikkel Schille responded:
    17. mai 2020, kl. 15:08

    Hei igjen.
    Tror ikke det er noe fasitsvar på det – men selv bruker jeg å ta det pent de første 1-2 timene. Prøver også å få satt i gang innspillingsfasen så fort som mulig siden lyden endrer seg betydelig i løpet av denne.

    Alf Magne Sirevåg said:
    17. mai 2020, kl. 16:15

    Hei igjen! Tusen takk for utruleg god hjelp – på sjølvaste 17. mai! Gratulerer så mykje med dagen, eg ynskjer deg ei kjekk feiring vidare!

    Mikkel Schille responded:
    18. mai 2020, kl. 07:51

    No problem:) Takk for at du leser følger bloggen!

  Tom Asle Thorstensen said:
  23. oktober 2020, kl. 09:13

  Hei Har en Bluetooth jbl luer på hvor lang rid det tar for å spille den inn

   Mikkel Schille responded:
   23. oktober 2020, kl. 10:41

   Hei

   Normalt sett løsner det etter 24 timer, men det kan ta lenger tid oxo.
   Studiomonitorer lar jeg dure å gå ofte så mye som 72 timer på lavt nivå.
   Enkelte leverandører spiller inn høyttalerne før de leveres:)

  Frode Vestli said:
  9. august 2022, kl. 06:03

  Denne siden er faktisk nyttig. Å grei info om hvordan mann bør gjøre d.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..