Dagens tips#44 – Få kontroll på rommet ditt!

Posted on Updated on

For å få et proft sluttresultat er du avhengig av mer enn en god mikrofon og annet utstyr. Skal du spille inn lyd – er valget av rom svært viktig. Dessverre er det mange som overser dette. Her er noen tips du bør tenke på!

Moderne teknologi

Moderne teknologi har gitt oss muligheten til å spille inn lyd overalt. Med et portabelt lydkort kan du spille inn alt mulig «on the go». Du kan til og med bruke de beste mikrofonene. De du vanligvis bare hatt dratt frem på de viktigste innspillingene.

Sjekk rommet

Men, det er ikke dermed sagt at du får gode innspillingene for det. Mange glemmer ofte å sjekke og ta hensyn til rommet de skal spille inn i.

Vanlige rom i vanlige hus som i stua, kjellerstua, hjemmekontoret – er ofte rimelig reverbante. De er ikke dempet nok og har en egenkarakter som kan være ødeleggende for opptak av både vokal og instrumenter.

Profesjonelle studioer

I artikkelen – 6 grunner til at vokalen din låter dårlig – er en av grunnene nettopp at du bruker for dårlig rom.

Det er jo en grunn til at profesjonelle studioer bruker mye penger på å dempe ned rommene med kostbare lyddempende materialer.

Overraskelse

Spiller du for eksempel inn vokal, kan du fort få deg en overraskelse når du skal mikse. Frekvenser bygger seg opp, og har du gjort mange takes i et dårlig rom, med overdubber og koring med samme vokalist, vil du slite når du skal starte miksen.

Dårlige frekvenser

Før du i det hele tatt tenker på å gjøre innspilling i et rom bør du klappe litt i hendene, synge litt høyt og høre hvordan rommet regarer. Du hører med en gang du er i et godt rom. Er det lett å synge her, høres det naturlig ut, er det lite eller mye etterklang – dette er ting du bør lytte etter.

Vanskelige arbeidsforhold

Mikrofoner vil plukke opp og forsterke det minste ekko eller etterklang. Problemfrekvensene ligger ofte i mellomtoneområdet – sånn ca 400 til 700Hz. Gjør du mange takes i et rom med samme vokalist eller akustiske gitar osv – vil du få en kraftig oppbygning av nettopp disse frekvensene.

Refleksjonsfiltere, som Aston Halo, kan hjelpe

Miksingen

Ja, men….da bare eq-er jeg dette vekk når jeg skal mikse. Ja, det må du jo, men det er ikke bare å ta vekk en hel masse i dette området og komme unna med det.

Fjerner du mye her – vil vokalen låte skrudd og unaturlig. Du mister power og ender ofte opp med en slapp vokallyd.

Dette kan hjelpe!

Finn et rom hvor du står unna vinduer og andre harde flater. Ubehandlede hjørner kan gi rare refleksjoner. Bøker, tepper, sofaer, senger og gardiner er med på å dempe ned rommet og kan hjelpe betydelig på akustikken.

Refleksjonsfiltere kan hjelpe, men noen av dem har faktisk sine egne egenresonanser, som kan skape mer hodebry.

Vær også oppmerksom på at sitter du ved en skrivepult, kan du få mange vemmelige refleksjoner fra denne inn i mikrofonen. Prøv å demp den ned med en tykk duk eller tilsvarende.

Billie Eilish spilte i starten inn mange av vokalsporene i barndomshjemmet på soverommet. Her var det bøker, møbler, gardiner og en seng som dempet rommet fint – så det er altså mulig:) Mer om det i denne artikkelen.

Oppsummert

Ta romakustikk på alvor. Får du kontroll på rommet ditt, er sjansen stor for at du kan du sitte igjen med proffe vokal/instrumentopptak som er enkle å mikse.

Det er altså ikke så mye som skal til. Vet du hvordan mikrofonener tar opp lyd, vet du hvor du skal henge opp dempematerialer. Mer om mikrofoner og retningsskarakteristikker i neste artikkel!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..