Derfor bør du bruke en DI-boks!

Posted on Updated on

Direct Inject, direct input eller DI-bokser kan løse mange viktige oppgaver både live og i studio. De er små og unseelige, blir ofte undervurdert og det er lett å velge akkurat den du har for hånden. Men, det er viktig å velge riktig DI-boks til jobben.

reddi
A-Designs Audio: REDDI DI-boks

Det finnes et utall forskjellige DI bokser. Alle konstruert for å løse to hovedoppgaver – de fungerer som impedanse omfomere og de kan fjerne uønsket brum og andre jordingsfeil.

 

Til venstre: REDDI DI Boks fra A-Designs Audio er en av de aller beste DI-boksene på markedet. Kan kjøpes her.

 

 

 

Hvorfor trenger du en DI-boks?

Noen ganger er det ønskelig å ta opp elektriske og elektroniske instrumenter uten bruk av mikrofon. Dette gjelder f eks bassgitar, el-gitar, akk gitar (m/innebygget mikrofon) synthesizer, sampler, trommemaskin og el-piano. Da lønner det seg å kjøre instrumentet via en DI-boks. Hovedoppgaven er å konverterer instrumentets ubalanserte, høyohmige linjenivå til et balansert, lavohmig mikrofonsignal. Og det gir mange fordeler.

Passive DI-bokser

Det finnes to typer Di-bokser – passive og aktive. Den passive DI-boksen dukket opp på begynnelsen av ’70tallet, men teknikken ble flittig brukt også på sekstitallet f eks på The Beatles plata Sgt. Pepper… Ettersom lokalene man spilte i ble større og utstyret man brukte ble kraftigere og mere komplekst, vokste behovet for å få isolert backline ampene fra PA anlegget (separering av lyd og eliminering av jordingsfeil). Med DI-bokser fikk du nå et balansert signal som du kunne sende over lengre avstand uten tap av lydkvalitet.

Den passive DI-boksen er den enkleste og består som regel av en 1/4″ jack inngang, en transformator som utjevner impedansen og en balansert utgang (xlr). De fleste passive Di-bokser kan håndtere signaler fra gitarer og bassgitarer og til og med høyttalersignaler fra effektforsterkere. Elektrisk isolasjon mellom inngang og utgang gjøres i transformatoren og med en jordløftbryter kan du bli kvitt brum og andre jordingsfeil. Passive DI-bokser trenger ikke forsterkning i form av 48V eller batteri. Aktive enheter som Cd-spillere og elektroniske instrumenter (synth,sampler,trommemaskin) funker fint med passive DI-bokser.

For å gi deg god lyd må en passiv DI-boks ha en bra transformator. Derfor er det ofte store prisforskjeller mellom ulike merker. Billige passive DI-bokser er mest mottagelige for ekstern støy.

DIBOX
Passive DI-Box

 

Med en DI-boks kan du sende signaler 100m uten tap av lydkvalitet.

En passive DI-boks har som regel en parallel Thru Jack slik at du kan sende signalet til din egen forsterker i tillegg.

 

 

 

Whirlwind IMP 2
Whirlwind IMP 2

 

 

Whirwinds IMP 2 finner du ofte hos profesjonelle PA firmaer, fordi det er en god passive DI-boks.

 

 

 

 

 

Aktive DI-bokser

Den aktive varianten kom på ’80 tallet etter at man skjønte at den passive hadde en negativ innflytelse på lyden til en del instrumenter. Spesilelt single-coil Fender basser led under dette. Den mistet klarhet og punch. Aktive bokser gir derfor høyere input impedanse for å drive instrumenter med lavt utgangssignal.

Aktive DI-bokser er som oftest mer fleksible enn den passive varianten. Her finner du egne inn- og utganger for de fleste signaler. De kan håndtere linje-, høyimpedanse- og høyttalersignaler gjerne via egne innganger.  I tillegg kan aktive bokser ha en PAD bryter for instrument-, line- og høyttalersignaler (0db, 20db, 40db) samt fase-vender og highcut filter-funksjoner. En god aktiv DI-boks koster fort et par tusen kroner, men har da god lyd og er skikkelig laget.

Du bør bruke en aktiv DI-boks hvis har du en vintage Fender bass, et instrument med piezo-elektrisk mikrofon eller et vintage el. piano som Fender Rhodes eller Wurlitzer. Disse trenger alle litt ekstra hjelp.

 

AktivDI
Aktiv DI-boks

 

Mange aktive DI-bokser bruker også transformatorer for å utjevne impedansen, men de billigste er transformatorløse. Aktive DI-bokser trenger strøm og de kan enten fores med 48V fra mikseren eller du kan sette inn et 9V batteri. Batteriet aktiveres når du stikker en kabel inn i boksen. Jeg anbefaler at du bruker 48V om mulig.

 

 

 

Praktisk bruk av DI-boks

Et typisk DI-oppsett
Et typisk DI-oppsett

 

Rent praktisk plugger du jack-kabelen fra instrumentet ditt inn i DI-boksen og tar en xlr-kabel ut av DI-boksen. Den kan du plugge inn i xlr-inngangen på stageboksen eller i mikrofoninngangen i miksepulten. Via Thru kan du koble instrumentet inn i din egen amp. Dette gir deg langt bedre og renere lyd enn om du plugger direkte i mikseren.

 

 

Oppsummering

Som sagt i innledningen; DI-bokser er ofte en oversett duppeditt man ikke er villig til å betale så mye penger for. Men, riktig boks kan løse store problemer for deg. Her er hovedgrunnene:

1. Konverterer ubalansert, høyohmig linje/instrumentsignal til et balansert, lavohmig mikrofonsignal. Dette gjør at du kan sende lyd over lengre avstand uten tap av signal. Et høyohmig signal derimot taper seg over avstand, spesielt i de høyere frekvenser.

2. Et balansert signal holder høyfrekvent støy (RF og EM interferens) unna. Det kan være kjekt når lysrigger og andre elektromagnetiske felt er i nærheten.

3. DI-boksen gir et galvanisk skille mellom sceneutstyr og PA-utstyr. Dette hjelper mot jordingsfeil og potensielle elektriske feil.

4. De fleste PA anlegg og de fleste studioer har en multikabel fra scene eller innspillingsrom som sender lyden til en mikser. Det er mer praktisk og enklere å bruke mikrofonsignal istedet for å blande mikrofon- og linjesignaler.

Tips

Skal du recorde bassgitar anbefaler jeg at du både bruker en DI-boks og en mikrofon for å ta opp lyden i bassanlegget. DI-signalet er veldig cleant og det hjelper å blande inn det råere signalet fra amp/speaker. Husk å sjekke fase!

En god Di-boks koster ca en tusen lapp. Du kan få helt greie bokser til rundt 500 spenn, men lydkvaliteten er definitivt bedre jo dyrere boksen er. Mange bassister velger rør-baserte DI-bokser som REDDI og Demeter for å farge lyden.Da snakker vi om helt andre priser, men også om en lyd i en helt annen klasse.

I det store og hele anbefaler jeg at du mikker opp akustiske gitarer (der det er praktisk mulig). Noen akk gitarer har innebygget mikrofon med jack utgang til DI-boks og det låter ofteganske grusomt i mine ører. Live må du dessverre ofte ty til bare DI-boks.

Vær varsom når du skal tilføre høyttalersignal til en DI-boks. Du må forsikre deg om at boksen du bruker er beregnet for dette.

Det bør nevnes at eksterne mikrofonforsterkere og lydkort kan ha egen DI inngang. Kvaliteten i eksterne mikpreamper kan være veldig bra mens kvaliteten i lydkortene ofte er så som så.

Hva er så svakheten med å bruke en DI-boks? Det kan ofte låte litt kjedelig, tørt og uinspirerende. Men, ikke fortvil. Du kan altiids sende lyden tilbake ut og gjennom en amp og spille den inn igjen med en mikrofon. Da snakker vi om reamping.

Anbefalinger

Velg en DI som gir deg lyden du selv liker. Prøv deg frem. En tommelfingerregel er hvis kilden du bruker er aktiv, bruk en passiv DI-boks. Er kilden din passiv, bruk en aktiv. Har du en eldre Fender bass, bruk en aktiv DI. Har du en nyere bass med innebygget 9V batteri kan du fint bruke en passiv. En passiv DI gir som regel en rundere lyd mens en aktiv har mer sprut i toppen og mer punch totalt. Du kan sammenligne aktive DI-bokser med kondensator mikrofoner og passive med dynamiske mikrofoner. Du kan bruke begge, men vil du ha det lille ekstra velger du en aktiv.

radialj48
Radial J48

 

 

Radial J48 er en svært god aktiv DI-boks. Den kan du kjøpe her

 

 

 

 

 

Jeg har brukt  Whirlwinds IMP 2 (passive) og Countryman Type85 (passiv) live med bra resultat. BSS lager bra bokser og Radial sine bokser har fått mye skryt i det siste. Styr unna de billigste merkene som Behringer og Samson om du kan. Til studiobruk anbefaler jeg aktive DI-bokser med gode transformatorer. Låter REDDI noe kult da?  Oh man, om den gjør, om den gjør….

Du kan lese mer om hvordan 9 DI-bokser gjorde det i Den Store DI-testen

Tekniske ord og uttrykk, DI-bokser

Ground-lift — en switch som bryter jordingsignalet når du kobler et signal mellom to enheter. Er du plaget med brum eller andre jordingsfeil kan du prøve å aktivere denne

Pad — demper signalet med en fast verdi noe som gjør at instrumenter, cd-spillere og i noen tilfelle effektforsterkere med kraftig nivå kan tilkobles uten overstyring/forvrengning

Thru-put — tillater at du kan koble instrumentet til egen forsterker i tillegg til stageboks/mikseren.

Polarity reverse — gjør at du kan snu fasen om nødvendig

High Pass Filter — Noen DI-bokser har et High Pass Filter som kutter frekvenser fra f eks 80Hz og nedover

Har du DI tips du vil dele? Legg igjen en kommentar.

Én kommentar til “Derfor bør du bruke en DI-boks!

    Asle Helseth said:
    16. august 2015, kl. 09:09

    Om en er usikker vedrørende behovet for aktiv eller passiv DI kan en som regel tenke aktiv DI til passive instrumenter og passiv DI til aktive instrumenter. Ved bruk av sub-mikser, som siden skal plugges videre til FOH, bruker jeg alltid DI som mellomledd for å unngå jordsløyfer, samt for isolere enheten fra phantom power. Det samme gjelder annet ømfintlig utstyr som keyboards, gitarprosessorer o.l.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..