Hva er forskjellen på miksing og mastering?

Posted on Updated on

Miksing vs Mastering

Elevene mine er inne i sluttfasen av årets album her på Skjeberg FHS. Låtene skal snart mastres, men mange er usikre på når de skal slutte å mikse og i stedet gå over i masteringsfasen. Her kan du lese om forskjellene og hvordan du unngår å havne i fella – og gjøre «mikstring»

Intro

La det være sagt med en gang – miksing og mastering er to helt forskjellige deler i en lydproduksjon. Begge er utrolige viktige for sluttresultatet. Men – mange usikre på når de skal slutte å mikse og i stedet gå over i masteringsfasen.

Musikkproduksjon

Musikkproduksjon kan deles inn i mange deler. Her er de viktigste –

 • Låtskriving
 • Arrangering
 • Innspilling – programmering
 • Pålegg (vokal, gitar, piano, sax osv)
 • Redigering
 • Miksing
 • Mastering

Denne artikkelen handler altså om de to siste delene.

Miksing – oppryddingsfasen

Etter at alt er programmert og spilt inn, er det klart for selve miksefasen. Det er her alle delene smelter sammen og hvor du kan realisere alle drømmene dine. Miksing har jeg har flere artikler om – bl a miksing for nybegynnere og hvordan jeg starter en miks.

For meg starter en god miks alltid med god organisering. Her snakker vi om å navngi og fargekode sporene, lage grupper og rydde opp sånn at jeg har oversikt og forstår det jeg har å jobbe med.

Hvis det ikke allerede er gjort, må det redigeres. Jeg klipper vekk det som ikke skal være med, lager inn og utfader og fjerner eventuelle instrumenter i deler av miksen jeg ikke ønsker.

Trengs det å strammes opp rymisk, fikser jeg det med Beat Detective eller Elastic audio og vokalen fikses med Autotune eller Melodyne.

Miksing – den morsomme delen

Nå kan selve miksingen starte.. Jeg starter alltid med balansering av nivåene mellom de ulike sporene. Deretter panorering – jeg sprer instrumenter ut i lydbildet.

Deretter kommer EQ, med forsiktig bruk av highpass og lowpass filtere, sånn at hvert instrument formes og får sin plass i lydbildet. Er det behov for å jevne ut dynamikken eller å legge til litt karakter, bruker jeg en kompressor.

Etter det kommer andre effekter som saturation, romklang, delay og modulasjonseffekter som chorus, phaser og flanger. Til slutt prøver jeg å skape bevegelse i miksen med automasjon. Jeg bruker alltid headset i tillegg til monitorene, for å sjekke om miksen funker også andre steder.

Dette er måten jeg jobber på, men andre jobber miks mens de er i innspillingsfasen også. For meg er det veldig forstyrrende. Jobber jeg med for mye prosessering til å begynne med, spiser det prosessorkraft som gir problemer med buffersize og det igjen blir tungvint hvis jeg må gjøre f eks pianodeler senere og maskinen lagger.

Referanser

Det er viktig å ha et mål – et mål om hvor du vil rent lydmessig. Selv om alle mikser er forskjellige og din miks er spesiell, er det likevel greit å ha i bakhodet at den ligner nok på en eller annen ferdig låt der ute.

Det er her bruken av referanser kommer inn. Målet er ikke å blåkopiere andre mikser, men du vil erfare at etter å ha mikset noen timer, kommer tvilen. Tvilen om du er på rett spor – er det for mye kick, burde jeg ha mer klang på vokalen osv. Bruk derfor en plugin som denne – Magic AB – og sammenlign mot referanser som du synes låter bra. Rett og slett en magisk plugg jeg ikke kan leve foruten.

Legg inn et par tre referansespor – dra ned volumet på disse 6-10dB før du begynner og mikse. Nivået kan du endre underveis i mikseprosessen. Det er vikig fordi – du vil ikke klare å matche referansesporene nivåmessig uten å komprimere og limitere kraftig. Den jobben sparer du til masteringen.

Etter at miksen er så bra som jeg overhodet kan få den og selvfølgelig etter at jeg har sjekket artikkelen – 7 tegn på at miksen er ferdig – legger jeg bort miksen. Hodet har godt av noen dagers hvile.

M Works Mastering – USA

Mastering

Mastering er den siste kreative fasen innen musikkproduksjon, før det endelige produktet gis ut. Mange ser på mastering som en egen kunstform, hvor teknikere med ekstremt gode ører jobber i et velbalansert rom med magiske bokser og polerer miksen ferdig.

Her jobbes det med avanserte EQ-teknikker, high-end rørutstyr, multibåndskompressorer og flerbåndslimitere.  Her finner du dessuten supernøyaktige monitorer i rom som er godt tunet.

Til mastering lager du en stereofil med alle sporene – som oftest en 24bit/44.1khz fil i wav-format. Her jobber vi altså ikke med hvert enkelt spor som kick, snare, piano osv. – vi jobber med helheten. Man kan også gjøre stem-mastering, dvs bruke ferdige stems eller grupper med trommer, gitarer, synther, vokal osv, men dette gjøres ytterst sjeldent.

I masteringprosessen gjøres følgende –

 • EQ
 • Komprimering
 • Limitering
 • Nivå balansering av flere mikser hvis et album
 • Inn og ut fader
 • Riktig rekkefølge
 • Lage pause mellom sangene
 • ISRC koder legges på hver sang

Hovedoppgaven med mastering

I mastering er den viktigste oppgaven å ferdigstille miksen(e), sånn at du får et produkt med profesjonell lyd, som låter fint over alt. Med riktig bruk av grunnverktøyene EQ, kompressor og limiter, kan det ferdige produktet få samme nivå og (forhåpentligvis) låte like bra som andre ferdige sanger i samme sjanger.

Med EQ kan vi komprensere for dårlige lytteforhold i mikseprosessen. Mange jobber jo på middelmådige monitorer som ikke gjengir alle frekvensene godt nok.

Med limitere kan få jobbe nivået på plass uten å ødelegge lyden. Husk at høyere ikke nødvendigvis betyr bedre. Det er jo enkelt å kline på en limiter – det er langt vanskeligere å få det til å låte bra. Og det er dette som skiller en god og en dyktig masteringtekniker.

Men, hva er forskjellen?

Som jeg nevnte innledningsvis – det er fort gjort å ikke vite når man skal stoppe den ene prosessen for så gå over i den andre. Du kan fort ende opp med å gjøre «mikstring» – hvor du mikser og mastrer i en og samme prosess.

For det første – jeg anbefaler deg definitivt ikke å mikse og mastre i en og samme prosess. Det vil hemme deg og du vil ikke yte miksen rettferdighet.

I mastring jobber vi som sagt med en ferdige stereo wav-filer. Det gjør at datamaskinen du bruker ikke sliter så mye som gjør det langt lettere å gjøre endringer.

Mastering handler om å korrigere og å forbedre miksen. Skvise ut det siste, legge på sminke, sette prikken over i-en eller hva du vil kalle det. Sjansen for å lykkes er langt større med en miks som ikke er overprossesert i utgangspunktet.

Endringene du gjør i mastering er langt mindre enn det som er vanlig å gjøre i miksefasen, men har likevel avgjørende betydning på sluttresultatet.

Mange ser på mastering som en edel kunstart og en mystisk prosess som noen få utvalgte behersket. Personlig mener jeg at det ikke er noe hemmelig eller mystisk rundt denne prosessen. Du mål være god til å lytte og du må vite hvordan grunnverktøyene funker og hva de kan tilføre og hva de kan ødelegge.

Dessuten må du være kreativ og vite når du må trå til med spesialverktøy for å løse ulike oppgaver. Dette krever øvelse og jo mer øvelse, jo bedre blir du. Gode monitorer og et velbalansert rom er et must.

Unngå dette!

En god miks har ofte bra med headroom, sånn at du har noe å gå på i masteringen. Joda, enkelte ganger må man bruke limiter på vokalspor eller grupper for å få jevnet ut ting, men det er sjelden noen vits i å overdrive. Vær obs på at limitering kan gi deg uønsket forvrengning.

Problemet når man mikser i dag, er at man har uendelig mengde plugins som det er lett å misbruke. Du kjenner sikkert følelsen når du nærmer deg sluttfasen og tenker – bare jeg legger på denne så er jeg jo i mål. Da låter jo miksen min like høyt og like fett som referansen. Og så gjør den ikke det likevel, og så blir du sittende i timevis med å lete etter hvorfor ikke og frustrasjonen vokser og vokser.

Jeg har jobbet med mastering i mange år – siden 1986 – for å være nøyaktig, og har vært heldig og fått jobbe med mange fantastiske mikser fra både norske og utenlandske musikkprodusenter og lydstudioer.

De aller beste miksene har nok kommet fra superprodusent Chris Lord-Alge og det kjente PUK-studioet i Danmark.

Kjennetegnet på disse miksene var at de var utrolig bra balanserete, de var ikke over eq-et, de var behagelig komprimert – og – det var bra med headroom sånn at jeg enkelt kunne ta dem steget videre.

Ikke gå glipp av artikkelen10 ting du bør tenke på før du mastrer

Oppsummert

Det er fort gjort å ende opp midt i mellom og gjøre «mikstring». Jeg kjenner svært få som klarer å gjøre begge deler i en og samme prosess. Derfor anbefaler jeg deg og dele dem opp. Har du budsjett og mulighet – gjør masteringen hos en profesjonell masteringtekniker. Du vil neppe angre. Hvis du skal gjøre det selv – husk at «a little goes a long way» !


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..