Perfectly imperfect!

Posted on

«Jeg har ikke tid» – «jeg skulle ha skiftet strenger», «jeg er litt forkjøla i dag». Du vet alle de små unnskyldningen vi finner for å unngå å øve eller jobbe med musikk og musikkproduksjon. Spørsmålet er – hvorfor ender vi opp her så ofte?

Livet er musikk

Jeg hører det ofte – «musikk betyr alt for meg. Det er det eneste jeg vil holde på med». Store ord og store ønsker, men altfor ofte ser jeg at det er stor motstand hos elever og hos enkelte kompiser. Slapp av – jeg er intet unntak.

Unnskyldninger

Men, hvorfor er det sånn? Det er jo dette vi elsker!

La oss si at piano er greia for deg. Du ønsker å bli god pådet. Likevel, du øver altfor sjelden. Unnskyldningene står i kø. Hvorfor?

Er jeg litt lat eller?

Så hva er det som skjer egentlig? Dette er jo selvdestruktivt så det holder. Du ønsker å bli god, men du velger stadig å prioritere andre ting. Det går jo an å lure på om man kanskje er en smule lat? Er det det, eller er det muligens andre ting som spiller inn her?

Angst for det perfekte?

Så det virkelige spørsmålet du må stille deg selv er – hva er det jeg egentlig ønsker å unngå?

Når vi hele tiden kommer opp med unnskyldninger, kan det være et tegn på at vi ønsker å beskytte oss selv mot noe som er såpass ute av komfortsonen at det fremkaller frykt.

Det kan være angsten for å spille noe live, laste opp en låt eller lage en enkel video som du deler på en eller annen platform. Dette kan for mange være en så stor terskel å krysse at man rett og slett ikke våger.

WABI-SABI

Det kan selvfølgelig være mange grunner som ligger bak, men jeg er helt sikker på at denne angsten kan frembringe mange typer av unnskyldninger. Angsten går på at man rett og slett er redd for at det man leverer ikke er bra nok.

Japan

Jeg jobber som hovedlærer på linjen musikkproduksjon ved Skjeberg Folkehøyskole. I april reiser vi til Japan. Vi var der i fjor og dette landet har vi definitivt mye å lære av.

Schille i Kyoto april 2023

Her har de har et eget uttrykk som heter Wabi-sabi. Det betyr helt enkelt å se skjønnheten i det ufullkomne.

Dette er en østlig filosofi med verktøy for personlig utvikling som kan hjelpe deg og meg med å leve et lykkelig og mer harmonisk liv. Wabi-sabi gir deg muligheten til å finne skjønnhet i det enkle, aksept for det ukonvensjonelle og at ting ikke er perfekte.

Filosofien stammer visstnok fra 1500-tallet og bygger på disse tre sannhetene

  • Ingenting varer evig
  • Ingenting blir helt ferdig
  • Ingenting skal være perfekt

Studier

Studerer du ved en høyskole eller et universitet får du toppkarakteren A når du har svart 90% riktig. Men, når vi lager, fremfører og ikke minst hører på musikk forventer vi at det det skal være plettfritt. 100%.

Dessverre har jeg mange elever som ikke ønsker å gi ut musikken de lager fordi de selv ikke er 120% fornøyd. Men, uttalige ganger hører jeg på det og forteller dem at det er mer enn bra nok. «Jeg liker ikke første hvordan jeg synger første linja i verset eller gitaren er «litt sur» på bridgen. Som regel bare tull og viser at de ofte henger seg opp i helt uvesentlige ting.

Ikke misforstå – jeg er definitivt tilhenger av at ting skal være bra – veldig bra – men noen ganger hjelper det ikke å jobbe i 14 dager til for å forbedre en setning eller lure på om tonene i gitarsoloen var litt for dårlige i den nest siste takten.

I det store bildet uvesentligheter som du med litt avstand vil skjønne at har ingen betydning.

Oppsummert

Ikke la uviktige ting stoppe deg i å komme deg videre. Wabi-sabi tankegangen kan være veldig forløsende. Finn det fine i det ikke perfekte. Gi litt slipp og senk kravene.

Jeg er sikker på at Taylor Swift – verdens mest streamede kvinnelige artist for tiden – ikke tenker at hver eneste låt være den beste låta som er laget. The Beatles laget veldig mye bra, men noen av låtene er lang fra det jeg vil kalle et mesterverk.

Mange avfeier tanker og filosofier som wabi-sabi som vrøvl. Men, jeg vil at du skal tenk litt på om dette kan hjelpe deg videre. Samtidig ønsker jeg deg masse lykke til med låtskriving, produsering og fremføringer i 2024. Musikk ruler!!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..