Sånn velger du riktig kompressor

Posted on Updated on

Audio-kompressorer kommer i mange varianter. Her skal vi se på de fem mest brukte typene og hva de egner seg best til.

Kompressorer

Kompressorer er et av de viktigste verktøyene vi har til rådighet i lyddesign og brukes for å kontrollere lydnivåer. Satt opp riktig kan de gi deg høyere og mer profesjonelle produksjoner. De begrenser dynamikk området og enkelte kompressorer kan farge lyden på en veldig kul måte. Kompressorer er avgjørende for å få profesjonelle og radioklare produksjoner.

Kompressorer finnes i såpass mange varianter at mange er usikre på hvor de skal bruke dem. Her skal vi se på de fem mest brukte typene og hva de egner seg best til –

FET Kompressor – 1176

Field Effect Transistor ble lansert fordi behovet for raske kompressorer dukket opp. Den kom i 1966 og ble oppfunnet av ringreven Bill Putnam – mannen bak Universal Audio.

Dette var den første limiter/kompressoren basert på ren transistor-teknologi. FET kompressorer er kjent for å ha veldig kjappe attack or release tider som gir deg stålkontroll. Attack tiden er super kjapp – 20µS eller 0.00002 sekunder. Den pusher lyden fremover i øvre mellomtone, gir deg punch i trommer, men kan bli litt for aggressive for enkelte. Men, skal du ha trøkk så kommer du ikke utenom denne.

UA 1176 er en FET kompressor

Jeg elsker 1176 og bruker den på vokal, trommer, bass og enkelte ganger på akustisk gitar, men som oftest foretrekker jeg en av søsknene – LA-2A eller LA-3A. FET kompressorer er lite transparente og funker ofte dårlig på mix-bus.

Avhengig av hva slags lyd du er på jakt etter så har 1176 REV A (Bluey) varianten mest fokus på mellomtone (fint til vokal) og REV E (Blackface) har mer fokus på low-end delen. Den nyere AE utgaven har fått 2:1 Ratio for smoothere kompresjon og også en slowere attack tid.


Det finnes et utall av 1176 plugins der ute, men UA sine er de som er mest tro til hardware utgavene. Ikke glem å teste «All Buttons In» effekten – du trykker inn alle Ratio knappene samtidig.

Optisk kompressor – LA2A

Optiske kompressorer demper dynamikken i et audiosignal via en lyspære og en fotocelle. Stiger lydsignalets amplitude/nivå, utstråler lyselementet mer lys med det resultatet at den optiske cellen demper nivået på utgangssignalet. Tidsforsinkelsen mellom lyskilden og fotocella gir disse deres karakteristiske attack og release tider.

Dette er treige kompressorer som takler store transienter dårlig og som derfor passer best til vokal og laaange basstoner. Gir deilig varme og feiter opp lyden, men gir fort pumpeeffekt på bassmateriale. Les mer om Teletronix LA2A kompressoren her.

VCA kompressor – DBX 160/SSL Bus comp

VCA kompressorer bruke en transistor basert voltage-controlled forsterker (ampifier). VCA-kompresoren dukket opp på 1970-tallet. Det var DBX grunnlegger David Blackmer som utviklet den. VCA kompressoren regnes som den raskeste og siden de har lite forvrenging farger de lyden lite.

Den er kjent for sin litt særegne lyd med hard-knee kompresjon som tar tak og sammen med harmonisk forvrengning som blir lagt til, gir den deg en aggressiv lyd.

VCA kompressorer farger ikke lyden, men med ekstreme settinger låter de ganske så aggresivt og de kan låte litt tynt i forhold til f eks Vari MU kompressorer som vi skal se lenger ned i artikkelen. Likevel velger mange nettopp SSL Bus-kompressoren på sluttmiks for å få en punchy og snappy lyd.

En annen kjent VCA kompressor er API 2500 som brukes av mange til tromme-komprimering. Jeg tar også med Empirical Labs Distressoren som også er en VCA type kompressor

Har du ikke en VCA-kompressor, kan du akkurat nå laste ned en gratis versjon fra Softube

SSL The BUS+ er en VCA kompressor

VARI MU – Fairchild/Manley

Vari-MU kompressorer er min favoritt. De bruker rør (valves) og har en noe treg release tid og er derfor ypperlige til å lime sammen lyden på sub-grupper og på mikser. De farger definitivt lyden og gir det mange kaller for en vintage-sound. Har du en lyd med en kjølig karakter er det bare å finne frem en Vari-MU kompressor.

Jeg bruker ofte UAs Fairchild og Manley Vari-Mu kloner. I tillegg digger jeg Plugin Alliance versjonen av SPL Iron. Smooth og med masse deilig varme.

Les mer om Fairchild kompressoren her

Fairchild 670 kompressoren

Digitale kompressorer

Det finnes hundrevis av kompressorer som emulerer eldre hardware-bokser. Men, dagens kompressorer kan gjøre mye mer. De fleste DAW-er har nå egne kompressorer med parametere og lyd som du aldri kunne få med de gamle enhetene. Dette kan funke fint, men ofte er det de gamle som er eldst.

Platinum kompressoren i Logic er en kompressor som ikke er basert på eldre bokser

Oppsummert

Kompressorer er verdifulle og definitivt et av mine aller mest brukte verktøy. Ja, de er noe vanskelige å forstå i starten, men når du har jobbet litt med dem så skjønner du prinsippet og da blir det enklere etterhvert. FET, Opto, VCA og Vari-Mu variantene har sin egen lyd og du vil få mye igjen hvis du gidder å bruke litt tid på å forstå forskjellene.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..