Den ultimate soveromsprodusenten?

Posted on

Mange fikk nok med seg at – den mest omtalte tenåringen på nettet – Bille Eilish, stakk av med seieren i fire av de største kategoriene på utdelingen av verdens største musikkpris – The Grammys – nå i januar. I etterkant har det kommet frem at låtene er spilt inn på sovereommet i barndomshjemmet hennes, med broren Finneas som produsent. Sånt blir det bråk av….

Bedroom producer

Finneas O’Connell dro selv inn flere priser denne kvelden i januar. Bl a den høythengende prisen som – producer of the yearårets produsent. Og med det blusset støyen rundt soveromsprodusentrollen opp igjen.

Må man ikke jobbe i et digert profesjonelt studio med utstyr i millionklassen og de beste produsentene på planeten for å vinne en Grammy? Åpenbart ikke. Det er mange grunner til det. Ta en titt på videoen under så skjønner du nok hva jeg mener. Dette er et fint portrett av Finneas O’Connell, som får frem hvor bra han er som musiker og hva som gjør han spesiell i produsentrollen.

Inspirerende

Utrolig inspirerende for meg å se dette. Musikken står i sentrum og han utnytter virkelig mulighetene i dagens musikkproduksjon – leken og kreativ som han er. Alt virker gjennomtenkt og planlagt, men samtidig lekent. Uten hans låtideer og tekniske finurligheter, ville neppe Billie Eilish fått denne suksessen. Man må jo bare beundre foreldrene også – som i stedet for å få seg en seng – har prioritert å ha pianoer overalt i huset.

Billig studio

Hjemmestudioet deres koster under 30.000 spenn. Men – i ærlighetens navn må det nevnes at sangene ble mikset og mastret av profesjonelle folk. Miksen ble gjort av Rob Kinelski, som har gjort en fantastisk jobb. Spesielt vokalen låter bra – sjekk gjerne ut låta Lovely

Masteringtekniker John Greenham

Mastringen ble gjort av engelske John Greenham som har base i Los Angeles. Han har masse erfaring, med mer enn 20 år i bransjen.

Keep it simple

Rob Kinelski uttalte nylig i et intervju at det var viktig for han å gjøre miksen ukomplisert. Keep it simple. Vokalen er gjort med en Audio Technica AT2020 mikrofon til en tusenlapp og en Neumann TLM103. For det meste gikk det i subtraktiv EQ med Fabfilter ProQ eq-en, litt de-essing og komprimering med Fairchild 670 pluggen fra Waves. Det ble også brukt mye automasjon på vokalen. «Jeg gjør ikke mye med vokalen, men prøver å fjerne det som låter skarpt og ubehagelig» sier han.

I artikkelenDet overordnede målettar jeg opp viktigheten av å ha et godt musikalsk fundament, være kreativ og leken men hvor man holder det enkelt og ikke overfokuserer på det tekniske aspektet i musikkproduksjon. Og det samme sier Rob Kinelski – «jeg føler meg shit som ikke kan alt det tekniske og ikke bruker flere plugins, men det er sånn det funker for meg. Keep it simple». Og det er ikke bare på denne produksjonen han gjør det.

Hjemmestudioet til Billie Eilish og Finneas O’Connell er rimelig basic, men det gjør tydeligvis jobben –

  • Yamaha HS5 Monitorer
  • Yamaha H8S Subwoofer
  • Universal Audio Apollo 8
  • Apple Logic Pro X
  • Audio Technica AT2020 Mic

Oppsummert

Nei – du trenger definitivt ikke booke deg inn i digre studioer for å få gjort profesjonelle produksjoner i dag. Det er lenge siden du måtte det. Men – ikke vær redd for å ta med produksjonen til andre som kan tilføre miksene dine profesjonalitet og særpreg. Du ikke gjøre alt selv. En god miksetekniker og en dreven masteringtekniker kan nemlig sette fyr på de fleste produksjoner. Men, før du kommer så langt, det er mye å plukke opp av soveromsprodusenten Finneas O’Connell

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..