Studioklassikeren – Shure SM7B

Posted on Updated on

Shure SM7 har vært med oss siden 1976 og regnes fortsatt som en av de aller beste mikrofonene du kan bruke til vokal. Her kan du lese hvorfor og historien bak denne suksessen.

Starten

I følge Shure sine hjemmesider, startet SM7 på følgende måte – en gruppe ingeniører hos Shure fikk i oppdrag å lage en bedre mikrofon ut av Unidyne III elementet som ble brukt i SM57. Hensyn som størrelse og kostnader skulle de ikke bry seg om. Teknikerne klinte til og lagde en SM57 på steroider – SM7.

Mye likt, noen forskjeller

Det finnes flere variasjoner av Unidyne III elementet som sitter i mange av Shure’s dynamiske mikrofoner. SM57, SM58 og SM7B har mange likheter, men det finnes også noen forskjeller –

  • SM7B membranet er litt annerledes – optimalisert for bedre bassrespons
  • SM7B har større hus med mer volum bak elementet, som gir bedre bassrespons 
  • Det interne shockmountet til SM7B er optimalisert for å redusere vibrasjoner, mens det i
  • SM57/SM58 er laget for å redusere håndholdt støy

SM7 har en flatere og bedre frekvensrespons enn SM57/58, men bryterne på baksiden – low cut og peak filtering – gjør at den fint kan erstatte sine nærmeste søsken og til og med forbedre lyden der SM57/58 utmerker seg.

Thriller – Michael Jackson

SM7 fant fort veien inn i innspillingsstudioene rundt hele kloden. Bruce Swedien – den legendariske lydteknikeren til Michael Jackson – brukte den på mesteparten av vokal på verdens mest solgte album «Thriller». Også på Vincent Price’s små-creepy stemme på plata (hvis du husker snakkingen).

Et tøft valg – SM7 var på den tiden mest brukt til broadcast og som voiceover mik.

Bruce Swedien i Westlake Studio under miksingen av Thriller

Bruce Swedien i Norge

Høsten 2003 jobbet jeg som hovedlærer på lyd,lys og scene ved M.I.A. i Sarpsborg. Kollega Trond Braaten kjente Bruce Swedien godt, så vi inviterte han til skolen til et 14 dagers seminar. Samarbeidet fungerte såpass bra at skolen ga ut boka hans «Make Mine Music» i 2004.

Under seminaret spurte jeg han om nettopp dette med SM7 og Michael Jackson. Han fortalte følgende –

«Jeg spilte inn mange av MJ’s store hits med en av mine SM7 mikker». «Herlig mik – jeg har 6 stykker av den». Han var veldig opptatt av dette og tilføyde – «husk – du må aldri bare kjøpe en mik – kjøp alltid minimum to». 

Det var mange som hevet øyebryna da det ble kjent at han hadde benyttet SM7. Jeg også – spesielt etter at han fortalte at han selv har over 100 mikrofoner å velge i. Alle i flightcaser for øvrig….

En av Bruce Swediens mange Shure SM7 mikker – Foto: Trond Braaten

Ikke bare til vokal

Du kan fint bruke SM7B til mer enn vokal. Mange mener den er en fantastisk allround mik som utkonkurrer industristandarden SM57. Du kan bruke den på kick, skarptromme, gitar- og bassamper, hi-ht og på blåsere. 

I senere år har den fått stor oppmerksomhet av rappere som ønsker en in your face lyd litt tøffere enn den du får med kondensatormikker. Sånn sett også ypperlig til rock og metal vokal også, selvfølgelig.

Mange vloggere har også plukket opp SM7B. Den ser jo utrolig kul ut og veldig praktisk hvis du monterer den på en bevegelig mikrofonarm. Ikke verst for en 44 år gammel mikrofon det! 

Hva er forskjellen på SM7, SM7A og SM7B?

Den originale SM7 kom i 1976 og SM7A dukket ikke opp før i 1999. Den hadde et forbedret feste og en endring som gjorde den bedre skjermet mot støy fra dataskjermer og andre elektriske apparater. SM7B kom i 2001, og eneste forskjellen var en større og bedre vindhette. Du får også med en ekstra windscreen -A7WS – som gir bedre beskyttelse står du nærme.

Trenger gain – mye gain

Helt til slutt tar jeg med at det er viktig at du har en god mic preamp til SM7B. Den trenger nemlig bra med gain siden den har lav følsomhet (sensitivity). Faktisk trenger den en del mer gain enn for eksempel en SM58. Selv mik-preamper som gir 60 dB gain, kan være i minste laget.

I neste artikkel skal vi se nærmere på hvordan vi kan utnytte low-output mikker som SM7B på best mulig måte.

Oppsummert

Selv etter 44 år er SM7 fortsatt en ettertraket mikrofon i studioer verden rundt. SM7B varianten kom i 2001 og har blitt en industristandard. Den kan være akkurat det du trenger, når det ikke helt funker med kondensatormikken din.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..