Miksing – Slik unngår du at alt blir høyere og høyere

Posted on Updated on

mixer2Et vanlig scenario når du mikser er som følger: Du har satt nivåene sånn tålig greit og drar sakte opp et spor og så et til og så enda et. Så synes du at det første forsvinner litt og så drar du opp det ytterligere, men så forsvinner det neste osv. Til slutt har du hevet nivået på alt – mistet kontroll og gått i rødt. Fort gjort. Her er et par triks du kan bruke for å unngå dette.

Det er fort gjort å gå i denne fella – ikke minst hvis det er flere fra samme bandet som er med å mikser.

Et kjent og kjært triks er å kutte istedenfor å legge til. Ønsker du høyere vokal dra ned andre ting i stedet for å dra opp vokalen. Har du en gitarintro så dekker gitaren ganske sikkert over vokalen når den kommer inn i første vers. Bruk automasjon og lirk ned gitaren når verset starter.

Et annet tips er isteden for å bruke volum er å bruke EQ. Ved fornuftig bruk av EQ kan du få et spor til å passe miksen perfekt. Ikke bry deg om at det låter «dårligere» når soloknappen er aktivert – det er i miksen det skal fungere.

Ved å bruke en kompressor på sporet kan du få et jevnere nivå og totalnivået vil oppleves som høyere. Det kan være nok til at sporet setter seg på plass i miksen.

Vi har snakket om det før – panorering. I stedet for volum, se om du kan få sporet til å passe inn i miksen ved å legge det der det er ledig plass. Hører du på en bra miks gjort av en person som vet hva han/hun driver med, vil du oppdage at et hvert spor har sin egen lille plass i miksen.

Siste tips er sjekk om du bruker for mye effekter. For mye bruk av effekter gjør fort at det låter ullent eller for «vått». Dra av litt og sporet vil umiddelbart høres mer direkte og høyere ut.

Nå er det ikke sånn at du aldri skal heve ting i en miks, men prøv disse tipsene først. De vil ikke bare hjelpe deg i å unngå at faderene går høyere og høyere – miksene dine vil også få bedre dynamikk og du vil unngå at headrommet blir spist opp. Håper dette hjelper:-)

Ønsker du flere miksetips? Trykk her

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..