Mine fem favoritt plugins!

Posted on

Et spørsmål jeg får titt og ofte – er hvilke plugins jeg bruker. Jeg tar utfordringen – som det heter – her er en liste med fem av mine mest brukte plugins. Bonus tips – to alt-i-ett plugger og ett hemmelig våpen!

EQ

EQ er det viktigste og mest brukte verktøyet vi har til rådighet. Med den kan du forme lyden og endre hvordan vi oppfatter lyden – som f eks kald, varm, spiss eller mørk. Her er et par av mine favoritter –

1. FabFilter Pro-Q3

Simpelten en av de aller beste plugins som finnes på markedet. Brukes av mange av de beste musikkprodusentene. Ganske enkelt fordi den er CPU-vennlig, har et fantastisk GUI og gir det du og jeg er ute etter – bedre lyd. Den er enkel å bruke, men har avanserte tillegg som mid-side og Linear Phase. Om du jobber additivt eller subtraktivtFabfilter ProQ gjør jobben.

2. UAD – Manley Massive Passive

De gangene jeg jobber på UAD-systemet mitt bruker jeg alltid Massive Passive eq-en. Hardware-varianten er legendarisk – jeg hadde den i masteringstudioet mitt og UAD har laget en flott emulering. Utrolig smooth-sounding eq. Bruker den mest på grupper.

Kompressor

Brukes til å få kontroll på dynamikk og vintage variantene gir deg farging av lyden i tillegg.

3. Waves CLA-2A

Rett og slett en herlig kompressor som kan brukes på det aller meste. Den smører, limer, jevner ut og tilfører en kremaktig, silkemyk karakter når du trenger det. Elsker den.

Perfelt til vokal – gjerne sammen med den nære slektningen 1176. Skal jeg velge en kompressor til gitar, velger jeg halvbroren, CLA-3A, som av en eller annen grunn alltid funker best på gitar. Skal du ha en kompressor som gir deg farge og som jevner ut, er LA-2A uslåelig.

Saturation

I vår ultrarene 24bit dataverden, blir det noen ganger rett og slett litt for pent og rent. Med saturation kan du tilføre litt «grit» og beefe opp ting betraktelig. Sjekk gjerne ut eksempelet under. 

4. SoundToys Decapitator

Er nok ikke alene om å ha denne på lista. Decapitator har fem algoritmer, som gjør den superanvendlig. Møkker til trommeloopen, gir liv i et fattig vokaltake og på ting du ønsker å få mer punch og karakter i, uten å ty til kompressor. Akkurat nå på salg til $49. Vil du vite mer om hva saturation er – leser du denne

Limiter

5. FabFilter Pro-L2

Det er mange bra limitere på markedet. Har brukt Sonnox Limiteren og Waves L2, men det siste året har Pro-L2 fanget min interesse. Har 7 forskjellige typer limitering (Transparent, Punchy, Dynamic, All-round, Aggressive, Modern, Bus, Safe). Fantastisk limiter som gjør det du ber den om og ikke minst, den gir deg et fantastisk sluttresultat.

Hemmelig våpen

«Alle» ønsker seg den hemmelige pluggen, som løfter lyden til himmelen og som gir alle hakeslepp. Vel – det nærmeste jeg har kommet er denne

6. Sonnox Inflator

Gjør at alt låter bedre. Funker 9 av 10 ganger. Eneste problemet er at det du skal forbedre må låter rimelig ok. Heller ikke Inflatoren gjør noe som låter dårlig bra. Dette er en form for exciter, som «pumper opp» lyden og gjør den mer interessant – for å bruke det uttrykket. 

 

Alt-i-ett plugin

7. iZOTOPE Ozone 9

Kommer ikke utenom denne. Fantastisk alt-i-ett plugg som gir deg masse for penga. Blir oppdatert jevnlig – jeg har versjon 8 – men oppgraderer når den kommer på tilbud neste gang. Gir deg en fin eq, kompressor, limiter, widener og mye mer, i en og samme plugin.

8. Brainworx bx_console SSL 9000 J 

Nok en strålende alt-i-ett variant eller kanalstripe som dette er. Skal du ha en SSL-emulering, er det denne som gjelder. Jeg har en egen test av som du kan finne her

Oppsummert

Noen ganger føles det å holde på med musikkproduksjon som om man spar penger inn i et stort sort hull. Man blir liksom aldri ferdig. Det er lett å falle i «bare jeg hadde hatt den…»gryta. Det er selvfølgelig viktig å ha verktøyene som får jobben gjort, men heldigvis – du trenger ikke alle pluggene i verden for å være opp og nikke. 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..