Miksing – Parkinsons lov

Posted on

Sliter du med å ferdigstille sangene dine? Synes du miksene og prosjektene dine tar for lang tid? Da bør du definitivt lese videre! 

Tidsperspektivet

Tid er veldig viktig når du mikser. Jo lengre tid du bruker, jo mer sliten og ufokusert blir du. Det gjelder å mikse raskt og effektivt sånn at ørene er friske og hjernen klar for å ta de korrekte avgjørelsene. Den første tiden du mikser er som regel bare moro. Så kommer usikkerheten snikende. Etterhvert som du blir sliten blir det vanskeligere å ta korrekte avgjørelser.

«Jeg er helt tom»

Mange tenker at de har et hav av tid og at de skal mikse til dette blir den feteste miksen ever. Ikke noe galt med ambisjoner, men etter at du har passert miks nummer 10 skjer det noe – du begynner å gå lei. Jeg hører ofte «nå vet jeg ikke lenger hva jeg skal gjøre med miksen». En annen klassiker er «jeg er helt tom og har ikke mer å tilføre». 

Parkinsons lov

Skal du starte miksing eller et nytt prosjekt bør du sjekke ut Parkinsons lov. Den kan sette ting i perspektiv for deg.

Parkinsons lov dukker jevnlig opp i ulike settinger på internett. Den ble første gang lansert som en setning i et humoristisk essay i The Economist i november 1955, så gjentatt ved utgivelsen av boken «Parkinson’s Law: or the Pursuit of Progress» i 1957. Boken, som er på 100 sider, er et satirisk verk om utviklingen av byråkrati i et samfunn, og den ble straks en bestselger over store deler av verden.

Parkinsons lov sier –

«Arbeid ekspanderer og fyller tiden som er til disposisjon»

Den tar et kraftig oppgjør med byråkratiet. Parkinson hevder at etterhvert som antallet ansatte øker, vil også byråkratene produsere arbeid for hverandre, slik at det arbeidet som egentlig skulle vært utført kommer i bakgrunnen.

Oversatt til musikkproduksjon

Hvis vi oversetter loven til musikkproduksjon – 

«Miksen tar den tiden du gir den»

Desto lengre tid du gir miksen – jo lengre tid tar den. Et godt eksempel er skolealbumet vi avslutter skoleåret med på Skjeberg Folkehøyskole.

Miksing krever fokus

Det jeg ser med elevene mine er at de ofte jobber veldig ufokusert. Det blir mye testing av plugins, draing i fadere, litt halvhjertet jobbing med automasjon, litt eq-ing og enda mere eq-ing. Enda verre – de jobber med mobilen på og det hagler med meldinger på Messenger, Instagram og Snapchat.  

Det skjer som regel lite med låtene før vi setter en deadline og forklarer at det er ikke mulig å levere noe etter denne datoen. DA synker det inn og elevene begynner å fokusere.

Dette kan også hjelpe

Jeg skal ikke kjøre elevene mine foran meg. Jeg må innrømme at jeg har det sånn selv også. Har jeg ikke press på meg, tar jobben lengre tid og resultatet blir som oftest dårligere også.

Det finnes heldigvis flere muligheter for å få fart på mikseprosessn. Her er tre tips som kan hjelpe – 

1. Lag deg arbeidsrutiner

Høres kanskje kjedelig ut, men en en miks inneholder så mange parametere at det er en stor fordel om du bestemmer deg for hvordan du skal angripe den. 

Skal du resette alt og starte fra null, eller fortsetter du der du slapp i innspillingen. Starter du med å mikse i mono for så å panorere?

Et godt tips er å organisere og rydde opp i produksjonen før du i det hele tatt begynner med miksingen. I denne artikkelen forklarer jeg viktigheten av nettopp dette.  Ingen tvil om at rutiner gjør at du mikser raskere og mer effektivt.

2. Bruk plugins du kjenner

Et annet tips er å bruke plugins du kjenner virkelig godt.

Du så kanskje saken Mine fem favoritt plugins. Det finnes nok mange langt mer spennende plugins der ute. Mange jeg ikke kjenner så godt som jeg burde lære meg bedre. Men de fem utvalgte, de funker. ALLTID!

Og det er hele poenget – jeg slipper å tenke. Jeg vet at LA-2A vil funke på vokalen, jeg vet når jeg skal dra frem Sonnox Inflatoren og Manley Massive Passive kjenner jeg som den berømte bukselomma.

Tar med at Waves lanserte nylig StudioRack.. Meget smart måte å lagre plugin-chains på. Disse kan du ta med deg til ulike prosjekter og til ulike DAW-er. Den er til og med gratis.

3. Bruk templates – maler

En annen måte å speede opp ting på, er å lage templates – eller det vi kaller maler på norsk. Har du begynt å bruke spesielle plugins på mixbussen etter at du leste denne artikkelen? Eller er mange av de samme effektene du bruker via Aux gjengangere i miksene?

I stedet for å bruke tid på å lete og sette opp plugins – lag en mal med et oppsett som passer deg. Da er du klar på et øyeblikk. Jobber du på et prosjekt med flere sanger, kan du bruke samme mal og speede opp prosessen.

Oppsummert

Skal du i gang å mikse en låt eller et større prosjekt, ha Parkinsons lov i bakhodet. Sett deg en tidsfrist for når du skal være ferdig. Du vil garantert gjøre miksen på kortere tid. Du trenger ikke å bruke en stoppeklokke – dette handler ikke om å gjennomføre raskest mulig – det handler om et bra sluttresultat. Sett deg et overordnet mål, gjerne med noen delmål, ta jevnlige med pauser og fokuser på å bli ferdig til fristen. Kanskje kan Parkinsons lov gjøre underverker for dine mikser også. Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..